Sałatka ze szpinakiem, serem z niebieską pleśnią, orzechami i grillowaną figą

Prosta i pyszna sałata z serem z niebieską pleśnią, orzechami i grillowaną figą na liściach szpinaku. Całość dopełnia miodowy dressing. Nic dodać, nic ująć – propozycja pyszna na lekką kolację, lunch lub … w dowolnej porze dnia :)

Składniki:

  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 figa
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Dressing:
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na dressing połączyć ze sobą w miseczce. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Ser z niebieską pleśnią pokroić. Figę umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i ugrillować na rozgrzanej patelni skropionej delikatnie oliwą.

Na talerz wyłożyć sporą garść świeżego szpinaku, wyłożyć cząstki figi, orzechy i ser z niebieską pleśnią. Całość polać dressingiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.