Prosta i pyszna sałata z serem z niebieską pleśnią, orzechami i grillowaną figą na liściach szpinaku. Całość dopełnia miodowy dressing. Nic dodać, nic ująć – propozycja pyszna na lekką kolację, lunch lub … w dowolnej porze dnia :)
Składniki:
- garść świeżych liści szpinaku
- 1 figa
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
Dressing:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na dressing połączyć ze sobą w miseczce. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Ser z niebieską pleśnią pokroić. Figę umyć, osuszyć, pokroić na cząstki i ugrillować na rozgrzanej patelni skropionej delikatnie oliwą.
Na talerz wyłożyć sporą garść świeżego szpinaku, wyłożyć cząstki figi, orzechy i ser z niebieską pleśnią. Całość polać dressingiem.
Smacznego!