Wędzone serki typu włoskiego

 

Serki wędzone – cudowny przysmak przygotowany z gotowych serków typu włoskiego dostępnych w sklepach. Są to małe serki o wadze 220 g przygotowywane z serwatki na podobieństwo ricotty, stąd nazwa – typ włoski. Serki są wspaniałe, aromatyczne i bardzo smaczne. Moim zdaniem najlepsze są naturalne, jednak te z przyprawami smakują wyśmienicie – za każdym razem można przygotować inne smaki, z przyprawami lub dodatkami, które nam najbardziej odpowiadają – moim numerem jeden są siekane orzechy włoskie. W solance wykorzystuję proporcje 100 g soli/1,5 litra wody i słoność odpowiada mi idealnie. Można również przygotować solankę 80 g soli/1 litr wody i wtedy solankować serki 14-24 h w temp lodówkowej, w zależności od stopnia słoności, który chcecie uzyskać – im dłużej, tym bardziej słone będą. Musicie dopasować ilość soli do własnych preferencji. Zachęcam bardzo do przygotowania serków jeśli macie możliwość wędzenia! A poniżej galeria zdjęć – zobaczcie jak wiele smaków można zrobić :)

 

 

Składniki:

  • serki „typu włoskiego”
  • 100 g soli warzonej zwykłej
  • 1,5 l wody
Dodatkowo:
  • dowolne dodatki do obtaczania serków

Przygotowanie:

Przygotować solankę: wodę podgrzać, rozpuścić w niej sól. Serki rozpakować, umieścić w naczyniu, zalać ostudzoną solanką w ten sposób aby były całe zanurzone. Serki moczyć 12 h w temperaturze pokojowej (ja ze względu na rozplanowanie całego procesu wędzenia moczyłam 8 h w temperaturze pokojowej, następnie w lodówce około 4 h) lub do 24 h w lodówce.

 

Serki wyciągnąć na kratkę aby obciekły z nadmiaru solanki. Gdy przestanie kapać solanka, wytrzeć delikatnie ręcznikiem z nadmiaru solanki.

Serki osuszyć w wędzarni bez dymu lub w piekarniku w temperaturze 45oC przez około 60-90 min. Czas jest orientacyjny, nie mogą się po prostu lepić, muszą być suche z wierzchu.

Dopiero osuszone serki obtoczyć w dowolnych przyprawach lub dodatkach – wg własnego gustu lub pozostawić naturalne. Dzięki temu serki również pod przyprawami będą uwędzone. 

Serki ułożyć na kratce i wędzić w temperaturze 50-55oC do uzyskania zadowalającej nas złotej barwy. Trwa to u mnie  około 3,5 h.

Smacznego!
 
 
Solankowanie
 

Ociekanie, wstępne osuszanie i obtaczanie w przyprawach

Serki uwędzone

Pakowanie próżniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.