Serki wędzone – cudowny przysmak przygotowany z gotowych serków typu włoskiego dostępnych w sklepach. Są to małe serki o wadze 220 g przygotowywane z serwatki na podobieństwo ricotty, stąd nazwa – typ włoski. Serki są wspaniałe, aromatyczne i bardzo smaczne. Moim zdaniem najlepsze są naturalne, jednak te z przyprawami smakują wyśmienicie – za każdym razem można przygotować inne smaki, z przyprawami lub dodatkami, które nam najbardziej odpowiadają – moim numerem jeden są siekane orzechy włoskie. W solance wykorzystuję proporcje 100 g soli/1,5 litra wody i słoność odpowiada mi idealnie. Można również przygotować solankę 80 g soli/1 litr wody i wtedy solankować serki 14-24 h w temp lodówkowej, w zależności od stopnia słoności, który chcecie uzyskać – im dłużej, tym bardziej słone będą. Musicie dopasować ilość soli do własnych preferencji. Zachęcam bardzo do przygotowania serków jeśli macie możliwość wędzenia! A poniżej galeria zdjęć – zobaczcie jak wiele smaków można zrobić :)



Składniki:
- serki „typu włoskiego”
- 100 g soli warzonej zwykłej
- 1,5 l wody
- dowolne dodatki do obtaczania serków
Przygotowanie:
Serki wyciągnąć na kratkę aby obciekły z nadmiaru solanki. Gdy przestanie kapać solanka, wytrzeć delikatnie ręcznikiem z nadmiaru solanki.
Serki osuszyć w wędzarni bez dymu lub w piekarniku w temperaturze 45oC przez około 60-90 min. Czas jest orientacyjny, nie mogą się po prostu lepić, muszą być suche z wierzchu.
Dopiero osuszone serki obtoczyć w dowolnych przyprawach lub dodatkach – wg własnego gustu lub pozostawić naturalne. Dzięki temu serki również pod przyprawami będą uwędzone.
Serki ułożyć na kratce i wędzić w temperaturze 50-55oC do uzyskania zadowalającej nas złotej barwy. Trwa to u mnie około 3,5 h.
Ociekanie, wstępne osuszanie i obtaczanie w przyprawach
Serki uwędzone
Pakowanie próżniowe
Witam
Dziwię się że nikt nie ocenia wyrobów – mam na myśli pomysłu.
Super smakuje, mało roboty i wszyscy zadowoleni!!!
naprawdę POLECAM!!!
Dzień dobry. Od niedawna wędzę serki w różnych przyprawach i są naprawdę super!!!dodatkowo po uwędzeniu i stężeniu kroje w kostkę ,wkładam do słoiczków i zalewam oliwa z oliwek czysta lub z przyprawami.Megaaa!!!Polecam
Również polecam taki sposób, świetne są do sałatek :)
Ile czasu po wędzeniu nadają się do spożycia?
Ile czasu mogą leżeć zapakowane próżniowo?
Kilka miesięcy, więcej niż 6 nie sprawdzałam
Kilka miesięcy w próżni, więcej niż 6 nie sprawdzałam. Po wędzeniu luzem do dwóch tygodni, zapakowane w pergamin – wtedy nie wyschną.
Gdzie kupowane są serki?
W sklepach spożywczych.