Składniki (forma 30 cm x 25 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżka
- 500 g śliwek (bez pestek, przekrojone na pół)
- 50 g roztopionego masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 opakowanie (16 g)
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać łyżka po łyżce cukier zwykły i waniliowy, ciągle ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ciągle ubijając wlewać stróżką olej. Na końcu dodać maślankę na przemian z przesianą mąką z proszkiem, mieszać już tylko do połączenia.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy (u mnie 30 cm x 25 cm) i wyrównać szpatułką. Wierzch ciasta obsypać delikatnie bułką tartą i ułożyć połówki śliwek – rozcięciem ku górze. Całość posypać kruszonką.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 50-60 min do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.