Sałatka z pieczonym dorszem i kaszą bulgur

Przepyszna sałatka w marokańskim stylu z kaszą bulgur i pieczonym, aromatycznym dorszem. Podana z pomidorami, oliwkami i cebulką. I choć najlepiej smakuje na ciepło jako danie obiadowe lub kolacyjne to równie świetnie sprawdzi się jako zimne danie. Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku, jednak z uwagi na aktualną dietę zamieniłam smażenie dorsza na rzecz pieczenia. Całość wyszła równie pyszna! Dla siebie ani kaszy ani pomidorów zupełnie nie soliłam, domownikom doprawiłam po nałożeniu swojej porcji :) Bardzo polecam!

Składniki (2 porcje):

Ryba:
  • 300 g filetów z dorsza (u mnie polędwiczki)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta szafranu (nie dałam)
Dodatkowo:
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • 15 oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Dorsza rozmrozić, jeśli był wcześniej mrożony, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. W misce umieścić sok z cytryny, oliwę i przyprawy, wymieszać. Do miski z marynatą przełożyć dorsza, delikatnie wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą i odstawić do zamarynowania na minimum 30 min. U mnie od rana do pory obiadowej w lodówce.

Kaszę bulgur opłukać na sicie pod bieżącą wodą, umieścić w rondelku, zalać 1 szklanką wody (porcja kaszy na dwie porcje wody), delikatnie osolić i wstawić na palnik. Gdy się zagotuje skręcić palnik i gotować 13-15 min. Wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i zostawić kaszę do lekkiego odparowania.

Gdy kasza się gotuje nagrzać piekarnik do 200oC, kawałki dorsza ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 7-10 min w zależności od wielkości kawałków. Ryba ma być upieczona ale nie przesuszona. Przy ostatnich 2 minutach najlepiej włączyć grzałkę górną lub grill aby ryba się ładnie zarumieniła.

Pomidora pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać pokrojoną cieniutko cebulkę, pokrojone oliwki, natkę pietruszki, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą i delikatnie przemieszać.

Na talerz wyłożyć kaszę bulgur, pomidory z dodatkami oraz pieczonego dorsza. Podawać ciepłe lub schłodzone wg gustu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *