Naleśniki to ulubione danie mojej córci – może je jeść na śniadanie, obiad, kolację, deser lub drugie śniadanie. Na wytrawnie jak i na słodko – jednak to te w deserowej wersji są jej ulubionymi. Tym razem naleśniki kakaowe, z kremowym serkiem i pysznym sosem z owoców leśnych przełamujących słodycz serka. Pyszności.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1,5 szklanki wody lub wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki (odjąć 1 łyżkę)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki oleju
Twarożek:
- 500 g twarogu
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- cukier lub miód do osłodzenia
Sos z owoców leśnych:
- 1 szklanka owoców leśnych (świeże lub mrożone)
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Twaróg zmielić w maszynce lub rozgnieść widelcem, wymieszać dokładnie ze śmietanką kremówką i dosłodzić do smaku.
Owoce leśne umieścić w garnuszku, wlać wodę i zagotować. Pogotować chwilkę aż zmiękną a nadmiar wody troszkę odparuje. W kubeczku wymieszać odrobinkę wody z mąką ziemniaczaną i dodać do owoców w garnuszku, zagotować i pogotować chwilkę aż sos straci surowy posmak mąki. Posłodzić do smaku.
Przygotować ciasto na naleśniki. Jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, kakao, olej, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy.
Gotowe naleśniki posmarować kremowym serkiem, zwinąć w rulon, polać sosem owocowym i podawać.
Smacznego!