Naleśniki kakaowe z kremowym twarożkiem i sosem z owoców leśnych

Naleśniki to ulubione danie mojej córci – może je jeść na śniadanie, obiad, kolację, deser lub drugie śniadanie. Na wytrawnie jak i na słodko – jednak to te w deserowej wersji są jej ulubionymi. Tym razem naleśniki kakaowe, z kremowym serkiem i pysznym sosem z owoców leśnych przełamujących słodycz serka. Pyszności.

Składniki:

Naleśniki:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki wody lub wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki (odjąć 1 łyżkę)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju

Twarożek:

  • 500 g twarogu
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • cukier lub miód do osłodzenia
Sos z owoców leśnych:
  • 1 szklanka owoców leśnych (świeże lub mrożone)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

Twaróg zmielić w maszynce lub rozgnieść widelcem, wymieszać dokładnie ze śmietanką kremówką i dosłodzić do smaku.
Owoce leśne umieścić w garnuszku, wlać wodę i zagotować. Pogotować chwilkę aż zmiękną a nadmiar wody troszkę odparuje. W kubeczku wymieszać odrobinkę wody z mąką ziemniaczaną i dodać do owoców w garnuszku, zagotować i pogotować chwilkę aż sos straci surowy posmak mąki. Posłodzić do smaku.
Przygotować ciasto na naleśniki. Jajka wbić do misy miksera i ze szczyptą soli ubić jaja na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, kakao, olej, mleko i wodę. Zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na około 30 minut aby ciasto odpoczęło. Smażyć naleśniki. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć około 1 minuty (na dużej około półtorej minuty), przewrócić na drugą stronę i smażyć 1-3 sekundy.

Gotowe naleśniki posmarować kremowym serkiem, zwinąć w rulon, polać sosem owocowym i podawać.

Smacznego!

Dodaj komentarz