Zupa ogórkowa często gości na naszym stole i jest jedną z naszych ulubionych zup, tuż po poczciwej pomidorowej. Z wykorzystaniem ugotowanego wcześniej bulionu nie zajmuje więcej aniżeli pół godziny. Ogórkowej nigdy nie zabielam – w ogóle preferuję zupy „czyste” bez zabielania, lecz jeśli macie ochotę i lubicie można na samym końcu dodać śmietankę. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 7-8 ogórków kiszonych
- 1/2 szklanki zalewy po ogórkach kiszonych
- 1,5 litra bulionu lub rosołu
- 1 łyżka koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nigdy nie obieram).
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, marchew i chwilę razem podsmażyć. Wlać bulion, gdy się zagotuje to zmniejszyć moc palnika i pogotować pod przykryciem 10 min. Następnie dodać starte ogórki, zalewę po ogórkach, przykryć pokrywą i pogotować kolejne 10 min. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Smacznego!