Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa często gości na naszym stole i jest jedną z naszych ulubionych zup, tuż po poczciwej pomidorowej. Z wykorzystaniem ugotowanego wcześniej bulionu nie zajmuje więcej aniżeli pół godziny. Ogórkowej nigdy nie zabielam – w ogóle preferuję zupy „czyste” bez zabielania, lecz jeśli macie ochotę i lubicie można na samym końcu dodać śmietankę. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 7-8 ogórków kiszonych
  • 1/2 szklanki zalewy po ogórkach kiszonych
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • 1 łyżka koperku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nigdy nie obieram).

W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, marchew i chwilę razem podsmażyć. Wlać bulion, gdy się zagotuje to zmniejszyć moc palnika i pogotować pod przykryciem 10 min. Następnie dodać starte ogórki, zalewę po ogórkach, przykryć pokrywą i pogotować kolejne 10 min. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.