Jakiś czas temu pierwszy raz kupiłam kapustę Coolwrap – płaską kapustę o delikatnym smaku i z niezwykle cienkimi, soczystymi liśćmi. Liście pozostają mocne i elastyczne podczas obróbki i przetwarzania. Kapusta idealna do wrapów jako zdrowa alternatywa dla tortilli. Dzięki płaskiemu kształtowi można wykrawać z niej kwadraty, idealne do zawijania. Resztę po skrojeniu można wykorzystać w surówkach lub przygotować duszoną kapustę. Wrapy przygotowałam z kremowym serkiem, ogórkiem i łososiem, którego usmażyłam na patelni Ambition z serii Nature. U mnie święta będą w wersji light :)
Składniki:
- kapusta Coolwrap
- kremowy serek
- zielony ogórek
- 100 g filetu z łososia
- odrobina soku z cytryny
- sól i pieprz
- odrobina oliwy
Przygotowanie:
Filet z łososia opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem oraz skropić odrobiną soku z cytryny.
Kapustę Coolwrap położyć na desce, ostrym nożem obkroić brzegi aby otrzymać kwadrat. Kwadratowe liście kapusty przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na 20 sekund. Po tym czasie liście wyciągnąć i pozostawić do wystygnięcia oraz osuszenia.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, na rozgrzaną oliwę położyć łososia i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i podzielić widelcem na kawałki.
Ogórka umyć, w razie konieczności obrać ze skórki i pokroić na słupki.
Każdy liść kapusty posmarować serkiem, ułożyć kawałki łososia oraz ogórka i zwinąć w roladkę.
Przepis bierze udział w akcji Durszlak.pl „Przepis na udane święta”, której współorganizatorem jest Ambition.