Jeśli lubicie mleko w proszku to taki blok będzie Wam smakował – z herbatnikami i różnymi bakaliami, tymi ulubionymi. Nie robię go zbyt często w domu, najczęściej pojawia się na Święta zamówiony przez moją córcię. Robię wtedy dwie mniejsze porcje – ten czekoladowy i waniliowy. Oba równie smakowite. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 400 g pełnego mleka w proszku
- herbatniki (około 150 g)
- różne bakalie (u mnie 200 g żurawiny i 50 g suszonych wiśni)
Przygotowanie:
W garnuszku umieścić cukier, wodę, masło i kakao. Całość wstawić na palnik i podgrzewać do momentu aż cukier i masło się rozpuszczą.
W drugiej misce wymieszać bakalie i dodatki z mlekiem w proszku. Zawartość zalać rozpuszczonym wcześniej masłem z cukrem, kakao i wodą, całość wymieszać. Gdyby było zbyt luźne to dosypać więcej mleka w proszku. Masę przełożyć do formy silikonowej lub keksówki wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki aby stężało.
Smacznego!