Blok czekoladowy

Jeśli lubicie mleko w proszku to taki blok będzie Wam smakował – z herbatnikami i różnymi bakaliami, tymi ulubionymi. Nie robię go zbyt często w domu, najczęściej pojawia się na Święta zamówiony przez moją córcię. Robię wtedy dwie mniejsze porcje – ten czekoladowy i waniliowy. Oba równie smakowite. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 400 g pełnego mleka w proszku
  • herbatniki (około 150 g)
  • różne bakalie (u mnie 200 g żurawiny i 50 g suszonych wiśni)

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić  cukier, wodę, masło i kakao. Całość wstawić na palnik i podgrzewać do momentu aż cukier i masło się rozpuszczą.

W drugiej misce wymieszać bakalie i dodatki z mlekiem w proszku. Zawartość zalać rozpuszczonym wcześniej masłem z cukrem, kakao i wodą, całość wymieszać. Gdyby było zbyt luźne to dosypać więcej mleka w proszku. Masę przełożyć do formy silikonowej lub keksówki wyłożonej folią spożywczą, wstawić do lodówki aby stężało.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.