Owsianka na mleku migdałowym z bananem

Kiedy mam wolny weekend i więcej czasu na ciepłe poranne śniadanie lubię przygotować owsiankę. Ostatnio korzystam tylko z płatków górskich, nie błyskawicznych. Ze względu na zmianę nawyków żywieniowych również mleko krowie poszło w odstawkę – zamiast niego owsiankę przygotowuję na wodzie lub na mleku roślinnym. Tym razem wykorzystałam mleko migdałowe. Do owsianki nadadzą się każde owoce, tym razem u mnie padło na banana – ot taki kaprys, a jaki pyszny kaprys! Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 250 ml mleka migdałowego (wody/mleka zwierzęcego lub innego mleka roślinnego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich 
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • miód/syrop klonowy
  • 1/2 banana

Przygotowanie:

W garnuszku zagotować mleko migdałowe z cynamonem i szczyptą soli, dodać płatki, zamieszać i pogotować około 10 minut. Zdjąć garnuszek z palnika, przykryć pokrywką i zostawić jeszcze na chwilkę. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe.

Owsiankę przełożyć do miski, ułożyć plasterki banana, posypać migdałami i skropić miodem lub syropem klonowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.