Kiedy mam wolny weekend i więcej czasu na ciepłe poranne śniadanie lubię przygotować owsiankę. Ostatnio korzystam tylko z płatków górskich, nie błyskawicznych. Ze względu na zmianę nawyków żywieniowych również mleko krowie poszło w odstawkę – zamiast niego owsiankę przygotowuję na wodzie lub na mleku roślinnym. Tym razem wykorzystałam mleko migdałowe. Do owsianki nadadzą się każde owoce, tym razem u mnie padło na banana – ot taki kaprys, a jaki pyszny kaprys! Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 250 ml mleka migdałowego (wody/mleka zwierzęcego lub innego mleka roślinnego)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- 1 łyżka płatków migdałowych
- miód/syrop klonowy
- 1/2 banana
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować mleko migdałowe z cynamonem i szczyptą soli, dodać płatki, zamieszać i pogotować około 10 minut. Zdjąć garnuszek z palnika, przykryć pokrywką i zostawić jeszcze na chwilkę. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe.
Owsiankę przełożyć do miski, ułożyć plasterki banana, posypać migdałami i skropić miodem lub syropem klonowym.
Smacznego!