Strucla drożdżowa z marmoladą z suszonych owoców (z wigilijnego kompotu)

Dodając na blog przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców pisałam iż nadmiar ugotowanych owoców, których nie zjadamy wraz z kompotem przerabiam na marmoladę lub dżem. Odcedzone owoce mrożę, a później po świątecznym galimatiasie przerabiam na pyszny dżem. Jest to idealne wyjście, a taki dżem świetnie nadaje się do naleśników lub drożdżowych wypieków. Przedstawiam Wam drożdżową struclę z aromatyczną cynamonową kruszonką, w której wykorzystałam moje ulubione drożdżowe ciasto na kremówce. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (użyłam mąki Szymanowskiej Polskie Młyny)
  • 100 g masła
  • 25 g drożdży świeżych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Marmolada z suszonych owoców z wigilijnego kompotu:

  • owoce z kompotu wigilijnego (co najmniej 500 g)
  • 2-3 łyżki cukru
Kruszonka:
  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki posiekać razem i wyrobić między palcami lub widelcem na kruszonkę.
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Przygotować marmoladę: odcedzone z kompotu owoce przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem i przesmażyć ciągle mieszając aż nadmiar płynu odparuje a całość się zagęści. Dodać cukier do smaku i ponownie przesmażyć. Pozostawić do ostudzenia.

Ciasto drożdżowe: w garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.

Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.

Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).

Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt – na cieście rozsmarować marmoladę z suszonych owoców, zostawiając 1 cm marginesu na brzegu ciasta i zwinąć w roladę, oba końce podwinąć delikatnie pod spód ciasta. Roladę ułożyć łączeniem na dole w wyścielonej papierem do pieczenia keksówce, posypać kruszonką, przykryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30 min.

Po tym czasie strucle wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 40 minut do zrumienienia. Struclę wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz