Składniki:
- 3 szklanki mąki (użyłam mąki Szymanowskiej Polskie Młyny)
- 100 g masła
- 25 g drożdży świeżych
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki kremówki
- 0,5 szklanki cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
Marmolada z suszonych owoców z wigilijnego kompotu:
- owoce z kompotu wigilijnego (co najmniej 500 g)
- 2-3 łyżki cukru
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe: w garnuszku umieścić masło, 1/4 szklanki mleka, cukier zwykły i waniliowy, kremówkę. Całość podgrzać do rozpuszczenia masła i cukrów. Przestudzić. Wlać do misy, w której będzie wyrabiane ciasto.
Resztę mleka (1/4 szklanki) podgrzać z łyżeczką cukru i rozpuścić w tym drożdże.
Do przestudzonej, letniej mieszanki masła, cukru, kremówki i mleka dodać żółtka, szczyptę soli, rozpuszczone drożdże i większą część mąki. Zacząć wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam hakiem w robocie planetarnym. Dosypując mąkę wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miski lub ręki. Starać się nie dosypywać więcej mąki aniżeli w przepisie, ciasto powinno wyjść w miarę luźne ale nie klejące.
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić w cieple, przykryte np. lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej).
Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę, krótko zagnieść kilka razy aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt – na cieście rozsmarować marmoladę z suszonych owoców, zostawiając 1 cm marginesu na brzegu ciasta i zwinąć w roladę, oba końce podwinąć delikatnie pod spód ciasta. Roladę ułożyć łączeniem na dole w wyścielonej papierem do pieczenia keksówce, posypać kruszonką, przykryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 30 min.
Po tym czasie strucle wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 40 minut do zrumienienia. Struclę wystudzić i posypać cukrem pudrem.