Suszone jabłka

We wrześniu miałam spory plon jabłuszek z własnych drzew. Dorodne, soczyste, niepryskane. Przerabiałam na różne sposoby – dżemy, przeciery, musy, soki, kompoty … a resztę ususzyłam. Pyszne do granoli, podjadania jak chipsy i do wigilijnego kompotu :)

Składniki:

  • jabłka
  • sok z cytryny
  • suszarka do owoców

Przygotowanie:

Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki lub połówki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Regularnie układać na tacach od suszarki do owoców. Przed ułożeniem można je skropić sokiem z cytryny aby zachowały jasny kolor.

Owoce suszyć około 7-8 godzin, suszyłam w temperaturze 70oC. W połowie suszenia zmienić kolejność tac – te z samego dołu przełożyć na górę aby owoce suszyły się równomiernie. Suszyłam do całkowitego wysuszenia, po przełamaniu pękały.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.