Orzeźwiająca sałata ze świeżymi liśćmi szpinaku, roszponki i cytrusami, z pysznym sosem miodowo-musztardowym a na wierzchu posypana słodką domową ricottą. Oczywiście zamiast ricotty można użyć dowolnego ulubionego sera – np. mozzarelli, fety lub solankowego. Przygotowując ten dressing zawsze robię większą ilość w słoiczku, sałatę polewam tylko jego częścią a resztę chowam do lodówki na kolejny dzień. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 1 garść świeżych liści szpinaku
- 1 garść roszponki
- 2 cząstki pomarańczy
- 2 cząstki grejpfruta czerwonego
- 60 g domowej ricotty (lub innego dowolnego sera np. mozzarelli, feta)
- 1 łyżka ziaren słonecznika
Dressing miodowo-musztardowy:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Przygotować dressing – wymieszać miód, musztardę i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku, dolać oliwę z oliwek i wymieszać.
Szpinak i roszponkę umyć oraz osuszyć, rozłożyć na talerzu. Na wierzch poukładać cząstki pomarańczy i grejpfruta bez białych błonek, pokrojone w większą kostkę. Posypać ziarnami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. Sałatę polać dressingiem, na wierzchu rozkruszyć domowy ser ricotta. W przypadku użycia innego sera – najpierw wyłożyć ser, później polać dressingiem.
Smacznego!