Przepyszna sałatka brokułowa z jajkiem na twardo i pomidorem. Podawana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i posypana prażonymi pestkami słonecznika. To propozycja na każdą porę dnia. Może być podawana na ciepło od razu po ugotowaniu lub w formie sałatki przygotowanej wcześniej. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 500 g różyczek brokuła
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 pomidory
- 1 łyżka pestek słonecznika
Sos jogurtowo-czosnkowy:
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Różyczki brokuła ugotować na parze (15 min) lub tradycyjnie w wodzie z dodatkiem cukru – różyczki brokuła wrzucić na wrzątek, gotować 5 min, odcedzić i zahartować zimną wodą. Odsączyć.
Pomidory oraz jajka ugotowane na twardo pokroić w ósemki. Na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika.
Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć różyczki brokuła, pokrojone cząstki jajka i pomidora. Polać sosem jogurtowo-czosnkowym i posypać podprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!