Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem

Przepyszna sałatka brokułowa z jajkiem na twardo i pomidorem. Podawana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i posypana prażonymi pestkami słonecznika. To propozycja na każdą porę dnia. Może być podawana na ciepło od razu po ugotowaniu lub w formie sałatki przygotowanej wcześniej. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 500 g różyczek brokuła
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka pestek słonecznika
Sos jogurtowo-czosnkowy:
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Różyczki brokuła ugotować na parze (15 min) lub tradycyjnie w wodzie z dodatkiem cukru – różyczki brokuła wrzucić na wrzątek, gotować 5 min, odcedzić i zahartować zimną wodą. Odsączyć.

Pomidory oraz jajka ugotowane na twardo pokroić w ósemki. Na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika.

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć różyczki brokuła, pokrojone cząstki jajka i pomidora. Polać sosem jogurtowo-czosnkowym i posypać podprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.