Ostatnio na blogu ChiliBite znalazłam fantastyczne przepisy wykorzystujące domową mieszankę przypraw Cajun, charakterystyczną dla kuchni i ludności Cajun zamieszkujących niedostępne i bagniste obszary centralnej Luizjany w USA. Mieszanka jest ostra, wyrazista i koniecznie trzeba ją stosować z umiarem. Do drobiu idealna :)
Składniki:
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1/2 łyżki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżki suszonej cebuli
- 3/4 łyżki białego pieprzu
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/4 łyżki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżki mielonych lub utłuczonych w moździerzu nasion kopru włoskiego
- 1/4 łyżki mielonych lub utłuczonych w moździerzu ziaren kuminu
- 1/4 łyżki płatków chilli
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy umieścić w słoiczku, zamknąć i dokładnie wymieszać potrząsając słoikiem.
Smacznego!