Placuszki z dyni z mąką jaglaną

Nie wiem jak Wy, ale ja jesienią porządnie zaopatrzyłam się w puree dyniowe. Dzięki temu kiedy najdzie mnie ochota mogę wyczarować pyszne dania z dynią w roli głównej. Dziś szybkie i proste placuszki z dyni, które smakują zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Z mężem zajadaliśmy się placuszkami z sosem pieczarkowym i prostą sałatą a córcia w wersji słodkiej – z jogurtem naturalnym i domowym dżemem brzoskwiniowym. Jeśli odwiedzacie mój blog częściej to pewnie zauważyliście, że od jakiegoś czasu więcej jest przepisów dietetycznych, lżejszych. Tym razem również placuszki z użyciem mąki jaglanej, zamiast zwykłej pszennej. Oczywiście placuszki wyjdą z każdą mąką, nie musi być to tylko jaglana :) Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki puree z dyni*
  • 2 małe jajka
  • 100 g mąki jaglanej** (można zastąpić inną)
  • szczypta soli 
  • olej lub oliwa do smażenia
Sos pieczarkowy:
  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego (lub słodkiej śmietanki, kwaśnej śmietany)
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło klarowane, wrzucić cebulę i podsmażyć na złoto. Dodać pieczarki, przesmażyć aż będą miękkie, dodać jogurt naturalny (lub słodką śmietankę/kwaśną śmietanę) i chwilę podgrzać. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowanie:

Puree z dyni umieścić w misce, dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę jaglaną, szczyptę soli i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy (natłuściłam tylko do usmażenia pierwszej partii placuszków), łyżką nakładać porcję ciasta dyniowego i smażyć z obu stron po 2-3 minuty, w zależności od grubości placuszków.

Placuszki można podawać na wytrawnie z sosem, np pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym, tatarskim lub jako dodatek do mięsa i surówki.

Można też na słodko z konfiturami, miodem lub jogurtem.

* Dynię przekroić na pół, łyżką wybrać pestki, pokroić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Naczynie przykryć pokrywką. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 1 godzinę do miękkości. Ja zazwyczaj piekę wieczorem i zostawiam do rana naczynie w piekarniku. Gdy dynia ostygnie z każdej cząstki zdjąć skórkę (z dyni Hokkaido nie trzeba skórki zdejmować) a miąższ wrzucić do malaksera, lub naczynia. Zmiksować na gładkie puree.

** Mąkę jaglaną można kupić gotową ale można też zrobić samemu i ja właśnie tak robię. Kaszę jaglaną płuczę pod bieżącą wodą, aż przelewana woda przestanie być mętna, następnie przelewam wrzątkiem. Dzięki temu kasza i mąka nie będą gorzkie. Kaszę odsączam z nadmiaru wody i wysypuję na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Kaszę suszę w piekarniku nagrzanym do 110oC z opcją termoobiegu, z uchylonymi drzwiczkami. Od czasu do czasu kaszę mieszam. Wysuszenie 1 kg zajmuje mi około 55 minut. Po wysuszeniu kaszę mielę w młynku do ziaren (przystawka do robota planetarnego z płaskim ostrzem do mielenia ziaren i bakalii). A kiedy mi się śpieszy i nie mam zapasu mąki z płukanej i suszonej kaszy to mielę taką zwykłą, suchą – goryczka nawet jeśli się pojawia, to mi nie przeszkadza.

Smacznego!

Dodaj komentarz