Pyszna zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną, zabielona jogurtem naturalnym, który można zastąpić słodką śmietanką, doprawiona odrobiną curry i gałki muszkatołowej poleca się na obiad :)
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego (oleju lub oliwy)
- 1 duża marchew
- 1,5 l bulionu warzywnego (lub mięsnego)
- 500 g różyczek kalafiora
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło klarowane, wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoto. Marchew obrać i pokroić w talarki, półplasterki lub kosteczkę, dodać do podsmażonej cebulki i razem podsmażyć. Całość zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia, do zupy dodać różyczki kalafiora, skręcić moc palnika i pogotować 10 min. Po tym czasie kaszę jaglaną przepłukać na sicie zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem i dodać do zupy, gotować kolejne 10 min. Zupę zabielić jogurtem naturalnym, dodać curry, gałkę muszkatołową i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!