Paprykarz

Przepyszny domowy paprykarz, bez konserwantów i zagęszczaczy. Zawsze mamy pewność co jemy :) Swój paprykarz zamykałam w małe słoiczki 230 ml, więc ryż tylko lekko podgotowałam, później jeszcze doszedł podczas pasteryzacji. Paprykarz również możemy przygotować bez pasteryzacji. Wtedy ryż gotujemy do miękkości, do sosu dodajemy ryby i ryż, całość lekko podgotowujemy i przekładamy do pojemnika. Z tych proporcji wyszło mi 6 słoiczków po 230 ml. Za przepis dziękuję Krystianowi z grupy Wędzenie Bez Tajemnic :)

Składniki:

  • 2 spore wędzone makrele (około 400 g samego mięsa) / lub 1 makrela + 300 g ryby parowanej
  • 100 g ryżu (użyłam brązowego)
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili (użyłam 1 papryczkę habanero)
  • 2 marchewki
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 500 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów
  • papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie 7 minut od zagotowania (brązowy gotowałam 10 min), odcedzić i ostudzić. Makrelę obrać z ości i skóry, mięso rozdrobnić widelcem.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, czosnek i ostrą papryczkę drobno pokroić.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić ją na oleju. Dodać czosnek i papryczkę, krótko podsmażyć, do tego dodać marchewkę i wszystko podsmażyć około 10 min.

Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy i passatę, całość poddusić aż nadmiar płynów odparuje a sos się zredukuje i zagęści. Doprawić do smaku papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą.

Do ostudzonego sosu dodać ryż, makrelę i całość wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.

Paprykarz przełożyć do umytych, wyparzonych i wytartych słoiczków. Zakręcić nakrętki i całość zapasteryzować tradycyjnie w wodzie 40 min, lub w szybkowarze – 30 min od zamknięcia zaworu.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.