Składniki:
- 2 spore wędzone makrele (około 400 g samego mięsa) / lub 1 makrela + 300 g ryby parowanej
- 100 g ryżu (użyłam brązowego)
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju/oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili (użyłam 1 papryczkę habanero)
- 2 marchewki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej lub puszka pomidorów
- papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, czosnek i ostrą papryczkę drobno pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić ją na oleju. Dodać czosnek i papryczkę, krótko podsmażyć, do tego dodać marchewkę i wszystko podsmażyć około 10 min.
Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy i passatę, całość poddusić aż nadmiar płynów odparuje a sos się zredukuje i zagęści. Doprawić do smaku papryką słodką, ostrą, pieprzem i solą.
Do ostudzonego sosu dodać ryż, makrelę i całość wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Paprykarz przełożyć do umytych, wyparzonych i wytartych słoiczków. Zakręcić nakrętki i całość zapasteryzować tradycyjnie w wodzie 40 min, lub w szybkowarze – 30 min od zamknięcia zaworu.