Makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczoną dynią

Prosty i szybki sposób na makaron z kurczakiem, szpinakiem i pieczoną dynią. Lekko, pysznie i błyskawicznie :)

Składniki:

    Pieczona dynia:

    • 500 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżka miodu
    • sól, pieprz
    • tymianek

    Dodatkowo:

    • 2 piersi z kurczaka z kurczaka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 spore garście świeżego szpinaku
    • sól, pieprz, tymianek
    • masło klarowane/oliwa z oliwek/olej
    • 500 g ulubionego makaronu (użyłam żytniego)

    Przygotowanie:

    Obraną i pokrojoną w kostkę dynię umieścić w misce, polać oliwą i miodem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Dobrze wymieszać. Dynię wyłożyć na blachę piekarnikową wyścieloną matą teflonową lub do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i piec około 12-15 min, do momentu aż dynia będzie miękka ale nie będzie się rozpadać. W międzyczasie ugotować makaron i odcedzić – zachować 2 łyżki wody od gotowania makaronu.

    Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i oprószyć sola, pieprzem oraz tymiankiem. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić pokrojone piersi z kurczaka i usmażyć. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać czosnek i krótko przesmażyć. Do cebulki i czosnku dodać garść świeżych liści szpinaku i całość przesmażyć aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do całości dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka, makaron i odłożone 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Całość razem podgrzać. Wyłożyć na talerze, na wierzch ułożyć pieczoną dynię. Całość można posypać ulubionym tartym serem.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.