Składniki:
Pieczona dynia:
- 500 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- tymianek
Dodatkowo:
- 2 piersi z kurczaka z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 spore garście świeżego szpinaku
- sól, pieprz, tymianek
- masło klarowane/oliwa z oliwek/olej
- 500 g ulubionego makaronu (użyłam żytniego)
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, pokroić w kostkę i oprószyć sola, pieprzem oraz tymiankiem. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić pokrojone piersi z kurczaka i usmażyć. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni zeszklić cebulkę, dodać czosnek i krótko przesmażyć. Do cebulki i czosnku dodać garść świeżych liści szpinaku i całość przesmażyć aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do całości dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka, makaron i odłożone 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Całość razem podgrzać. Wyłożyć na talerze, na wierzch ułożyć pieczoną dynię. Całość można posypać ulubionym tartym serem.