Paluszki z dorsza w kuskusowej panierce

Świetny sposób na rybę, który przypadł do gustu całej mojej rodzinie. Paluszki rybne w kuskusowej panierce, zamiast zwykłej panierki z bułki tartej. Przepis ze strony Kwestia Smaku.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kuskusu
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 10 g masła
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g filetów z dorsza
  • jajko, mąka do obtoczenia (użyłam jaglanej), olej/oliwa
  • sól i pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Filet z dorsza pokroić wszerz na mniejsze kawałki – paluszki. Oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

Kuskus umieścić w miseczce, zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na 10 min. Dodać masło, wymieszać aż masło się rozpuści. Dodać natkę pietruszki, skórkę i sok z cytryny, dobrze wymieszać.

Paluszki z dorsza obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w przygotowanym kuskusie. Kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem/oliwą i smażyć około 3 minuty z każdej strony aż lekko się zezłocą.

Podawać z ulubionymi dodatkami lub sosami. U mnie z mieszanką sałat z pomidorem i ogórkiem. Rodzinka dodatkowo z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.