Pierogi leniwe w wersji z mąką jaglaną, szybko, prosto i smacznie. U mnie w wersji z masłem, miodem i cynamonem z odrobiną owoców leśnych.
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 1 jajko (osobno żółtko i białko)
- pół szklanki mąki jaglanej *
Do podania:
- łyżeczka masła
- łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- owoce
Przygotowanie:
Twaróg podusić widelcem lub przepuścić przez praskę, większą ilość zawsze mielę w maszynce. Dodać do twarogu przesianą mąkę jaglaną, żółtko (wersja dla leniwych: całe jajo), pianę z białek i wymieszać, wyrobić zgrabną kulę. Starać się nie dodawać więcej mąki aniżeli w przepisie- wtedy pierożki wyjdą delikatniejsze. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną odrobiną mąki.
Uformować z ciasta wałek i odkrajać małe pierożki, tak jak kopytka. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować od wypłynięcia kilka minut.
W rondelku rozpuścić masło z miodem, dodać cynamon i wymieszać. Do sosu przełożyć ugotowane pierogi leniwe, razem zagrzać i wymieszać aby każdy pierożek obtoczony był w sosie. Wyłożyć na talerz, posypać ulubionymi owocami.
Można podać jak kto lubi – z sosem owocowym, frużeliną, jogurtem, posypane zwykłym cukrem lub cynamonem. Pyszne są również odsmażane na masełku.
* Mąkę jaglaną można kupić gotową ale można też zrobić samemu i ja właśnie tak robię. Kaszę jaglaną płuczę pod bieżącą wodą, aż przelewana woda przestanie być mętna, następnie przelewam wrzątkiem. Dzięki temu kasza i mąka nie będą gorzkie. Kaszę odsączam z nadmiaru wody i wysypuję na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia lub matą teflonową. Kaszę suszę w piekarniku nagrzanym do 110oC z opcją termoobiegu, z uchylonymi drzwiczkami. Od czasu do czasu kaszę mieszam. Wysuszenie 1 kg zajmuje mi około 55 minut. Po wysuszeniu kaszę mielę w młynku do ziaren (przystawka do robota planetarnego z płaskim ostrzem do mielenia ziaren i bakalii). A kiedy mi się śpieszy i nie mam zapasu mąki z płukanej i suszonej kaszy to mielę taką zwykłą, suchą – goryczka nawet jeśli się pojawia, to mi nie przeszkadza.
Smacznego!