Babka z herbatą Earl Grey i kandyzowaną skórką pomarańczową

Ostatnio dzięki uprzejmości firmy TEEKANNE otrzymałam wspaniałą przesyłkę z różnymi herbatami: ziołowymi, owocowymi, czarnymi i białymi. Oprócz tradycyjnego zaparzania herbaty i umilania sobie chwil przyjemnymi smakami herbat, również herbata znalazła się w wypieku. Postawiłam na moje ulubione ciasto na kremówce, które jest niezwykle proste i szybkie, wzbogacając je o aromat herbaty Earl Grey Lemon i domowej skórki pomarańczowej kandyzowanej. Babka jest aromatyczna, wilgotna i bardzo smaczna :)

Składniki:

Ciasto ucierane:

Lukier pomarańczowy:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • skórka kandyzowana pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać herbatę Earl Grey oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową

Formę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką.

Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem, posypać skórką pomarańczową kandyzowaną.

***

Smacznego!

Dodaj komentarz