Wczoraj na blogu pojawił się przepis na lekkie kotleciki z indyka pieczone w piekarniku. Są bardzo dobre jako samodzielne danie jak i również podawane z różnymi sosami i dodatkami, na przykład jak tutaj z ciecierzycą w pomidorach :)
Składniki:
Kotleciki z indyka:
- 500 g udźca z indyka
- 1/4 szklanki wody
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebula zeszklona na odrobinie oleju/oliwy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Ciecierzyca w pomidorach:
- 1 cebula
- odrobina oleju
- 1 puszka pomidorów w puszce lub 400 g pomidorów świeżych
- sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (np. z zalewy)
Przygotowanie:
Przygotować kotleciki: mięso z indyka zmielić w maszynce do mielenia mięs. Do mięsa dodać wodę, jajko, posiekaną natkę pietruszki, zeszkloną cebulkę, czosnek, sól i pieprz (wg preferencji, ja daję 18 g soli i 2 g pieprzu na kg mięsa) i wymieszać. Dłońmi maczanymi w zimnej wodzie uformować małe kotleciki. Położyć je na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec 20 min.
W czasie gdy będą piekły się kotleciki przygotować ciecierzycę w sosie pomidorowym. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy i podsmażyć cebulkę na złoto. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i całość poddusić aż pomidory się rozpadną a sos zredukuje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszoną bazylią i oregano. Na koniec dodać ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę, upieczone kotleciki z indyka, przykryć pokrywką i poddusić razem 5 minut. Podawać z surówką, sałatką ze świeżych warzyw lub z warzywami na parze.
Smacznego!