Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, które przygotowuje się z wołowiny. U mnie zamiast wołowiny lżejsza wersja, bo z indykiem. Lecz niech indyk Was nie zniechęci, danie jest równie smaczne, ponieważ przygotowane w identyczny sposób jak to z wołowiną. Wzorowałam się na przepisie ze strony Kwestia Smaku. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 1 łyżka oleju/oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej piersi z indyka
- 2 duże pomidory lub puszka pomidorów z puszki
- szczypta cukru
- 1 papryka czerwona
- 200 g fasoli czerwonej ugotowanej (np. z puszki)
- 200 g kukurydzy
- 100 ml wody
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- natka pietruszki lub zielona kolendra
- jogurt naturalny
- awokado
- ryż (u mnie brązowy)
Przygotowanie:
W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Do przesmażonej cebulki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone chili, kmin rzymski, oregano i całość chwilkę podsmażyć. Dodać mieloną pierś z indyka i razem wszystko przesmażyć aż mięso nie będzie surowe.
Do mięsa dodać wodę, pomidory z puszki lub świeże pomidory pokrojone na drobniejsze cząstki, pokrojoną w kostkę paprykę, dodać szczyptę cukru, wymieszać i poddusić pod przykryciem około 20 minut aż sos się zagęści a pomidory się rozpadną. Na końcu dodać odcedzoną fasolę z puszki oraz kukurydzę, wymieszać i razem jeszcze poddusić około 5 min pod przykryciem. Na końcu zdjąć pokrywę i całość odparować z nadmiaru płynów, tak aby chili con carne się zagęściło.
Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie brązowy) lub pieczywem, czy domowym nachos wedle upodobań wraz z kleksem jogurtu naturalnego, awokado, posypane pokrojoną natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!