Chili con carne z indykiem

Chili con carne to danie kuchni meksykańskiej, które przygotowuje się z wołowiny. U mnie zamiast wołowiny lżejsza wersja, bo z indykiem. Lecz niech indyk Was nie zniechęci, danie jest równie smaczne, ponieważ przygotowane w identyczny sposób jak to z wołowiną. Wzorowałam się na przepisie ze strony Kwestia Smaku. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mielonej piersi z indyka
  • 2 duże pomidory lub puszka pomidorów z puszki
  • szczypta cukru
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g fasoli czerwonej ugotowanej (np. z puszki)
  • 200 g kukurydzy
  • 100 ml wody
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • natka pietruszki lub zielona kolendra
  • jogurt naturalny
  • awokado
  • ryż (u mnie brązowy)

Przygotowanie:

W szerokim rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Do przesmażonej cebulki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone chili, kmin rzymski, oregano i całość chwilkę podsmażyć. Dodać mieloną pierś z indyka i razem wszystko przesmażyć aż mięso nie będzie surowe. 
Do mięsa dodać wodę, pomidory z puszki lub świeże pomidory pokrojone na drobniejsze cząstki, pokrojoną w kostkę paprykę, dodać szczyptę cukru, wymieszać i poddusić pod przykryciem około 20 minut aż sos się zagęści a pomidory się rozpadną. Na końcu dodać odcedzoną fasolę z puszki oraz kukurydzę, wymieszać i razem jeszcze poddusić około 5 min pod przykryciem. Na końcu zdjąć pokrywę i całość odparować z nadmiaru płynów, tak aby chili con carne się zagęściło.
Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie brązowy) lub pieczywem, czy domowym nachos wedle upodobań wraz z kleksem jogurtu naturalnego, awokado, posypane pokrojoną natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *