Uwielbiam płynne żółtko – czy to w formie jajka sadzonego, jajka gotowanego na miękko lub jajka w koszulce. Wraz z prostą sałatą z miodowo-musztardowym sosem winegret, łososiem wędzonym i ogórkiem smakowało wyśmienicie. Gdybym miała w domu awokado, również bym dodała :) Polecam serdecznie!
Składniki:
- spora garść dowolnej sałaty lub mixu sałat
- kilka plasterków ogórka
- 1/4 cebuli czerwonej
- 50 g łososia wędzonego
Winegret:
- 0,5 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego
- 2 łyżki oliwy/oleju roślinnego
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu (można pominąć)
Jajko w koszulce:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka octu zwykłego/winnego/jabłkowego
- 1 jajko
Przygotowanie:
Przygotować sos winegret: w filiżance umieścić sok z cytryny/ocet, dodać sól, pieprz, musztardę i miód i dobrze wymieszać. Na końcu dodać oliwę i ponownie wymieszać.
Umytą sałatę wymieszać z sosem winegret, przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, pokrojoną cebulę czerwoną i kawałki łososia wędzonego.
Przygotować jajko w koszulce: jajko wybić do kubeczka. Do małego garnka nalać wody do wysokości około 8 cm. Gdy woda się zagotuje dodać sól i ocet, zmniejszyć moc palnika i zamieszać łyżką tworząc wir – w ten wir delikatnie przelać jajko z kubeczka i gotować 2,5 minuty aż białko się zetnie, ale żółtko ciągle będzie płynne. Jajko łyżką cedzakową przełożyć na talerz z sałatą, oprószyć pieprzem i podawać.
Smacznego!