Sałata z łososiem wędzonym i jajkiem w koszulce

Uwielbiam płynne żółtko – czy to w formie jajka sadzonego, jajka gotowanego na miękko lub jajka w koszulce. Wraz z prostą sałatą z miodowo-musztardowym sosem winegret, łososiem wędzonym i ogórkiem smakowało wyśmienicie. Gdybym miała w domu awokado, również bym dodała :) Polecam serdecznie!

Składniki:

  • spora garść dowolnej sałaty lub mixu sałat
  • kilka plasterków ogórka
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 50 g łososia wędzonego
Winegret:
  • 0,5 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy/oleju roślinnego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć)
Jajko w koszulce:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu zwykłego/winnego/jabłkowego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Przygotować sos winegret: w filiżance umieścić sok z cytryny/ocet, dodać sól, pieprz, musztardę i miód i dobrze wymieszać. Na końcu dodać oliwę i ponownie wymieszać.

Umytą sałatę wymieszać z sosem winegret, przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, pokrojoną cebulę czerwoną i kawałki łososia wędzonego.

Przygotować jajko w koszulce: jajko wybić do kubeczka. Do małego garnka nalać wody do wysokości około 8 cm. Gdy woda się zagotuje dodać sól i ocet, zmniejszyć moc palnika i zamieszać łyżką tworząc wir – w ten wir delikatnie przelać jajko z kubeczka i gotować 2,5 minuty aż białko się zetnie, ale żółtko ciągle będzie płynne. Jajko łyżką cedzakową przełożyć na talerz z sałatą, oprószyć pieprzem i podawać.

Smacznego!

Dodaj komentarz