Pierś kurczaka z warzywami w marynacie ziołowo-czosnkowej

Uwielbiam dania jednogarnkowe lub jak w tym przypadku pieczone w jednym naczyniu. Za jednym zamachem mamy mięso i dodatek warzywny. Tymczasowo nie jem ziemniaków, ale taki zestaw warzyw można również urozmaicić o ziemniaki i cały obiad byłby gotowy. Polecam serdecznie :)

Składniki (2 porcje):

  • 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
  • bakłażan
  • cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • sól i pieprz
Marynata ziołowo-czosnkowa:
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki suszonej/prażonej cebulki

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek. Jeśli była jedna duża to przeciąć wzdłuż na dwa kotlety. Oprószyć solą i pieprzem.

Cebulkę pokroić w piórka. Bakłażana, cukinię oraz pomidory pokroić w grubsze plastry. Plastry bakłażana oprószyć solą i zostawić na chwilę – po chwili wytrzeć plastry bakłażana ręczniczkiem papierowym, w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.

Składniki marynaty wymieszać ze sobą.

Naczynie żaroodporne delikatnie posmarować oliwą. W naczyniu ułożyć naprzemiennie plastry warzyw, posypać cebulką, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć filety i całość polać marynatą ziołowo-czosnkową, można użyć do tego pędzelka i rozsmarować na mięsie oraz warzywach. Gdy dysponujecie czasem warto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się lepiej zamarynowało.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i zapiekać około 30-35 min aż warzywa zmiękną a mięso będzie upieczone. W międzyczasie można polewać warzywa i mięso sokami puszczonymi podczas pieczenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz