Składniki (2 porcje):
- 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
- bakłażan
- cukinia
- 2 pomidory
- 1 szalotka lub mała cebulka
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki suszonej/prażonej cebulki
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w piórka. Bakłażana, cukinię oraz pomidory pokroić w grubsze plastry. Plastry bakłażana oprószyć solą i zostawić na chwilę – po chwili wytrzeć plastry bakłażana ręczniczkiem papierowym, w ten sposób pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą.
Naczynie żaroodporne delikatnie posmarować oliwą. W naczyniu ułożyć naprzemiennie plastry warzyw, posypać cebulką, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć filety i całość polać marynatą ziołowo-czosnkową, można użyć do tego pędzelka i rozsmarować na mięsie oraz warzywach. Gdy dysponujecie czasem warto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się lepiej zamarynowało.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i zapiekać około 30-35 min aż warzywa zmiękną a mięso będzie upieczone. W międzyczasie można polewać warzywa i mięso sokami puszczonymi podczas pieczenia.