Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym boczkiem i brukselką

Moja rodzinka bardzo lubi zapiekanki więc bardzo chętnie je przygotowuję. Tym razem znajoma zapiekanka z brukselką ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :)

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 200 g brukselki
  • olej do smażenia
  • ser żółty do posypania

Sos beszamelowy z serem:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g sera żółtego startego na tarce

Przygotowanie:

Boczek pokroić w paseczki lub kostkę, rozgrzać patelnię, na suchą patelnię przełożyć boczek i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka i całość przesmażyć aż cebula się zezłoci.

Brukselkę oczyścić z wierzchnich liści (jeśli są brzydkie), naciąć głąb na krzyż. W garnku zagotować wodę z solą i łyżką cukru, do gorącej włożyć brukselki i gotować bez przykrycia na mniejszym ogniu 10 min. Brukselki przecedzić.

Przygotować sos: na suchej patelni uprażyć delikatnie mąkę, dodać masło i całość wymieszać. Gdy się rozpuści masło i zrobi zasmażka wlewać powoli mleko ciągle mieszając aby nie było grudek. Zagotować i pogotować chwilę aby sos stracił surowy posmak mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać ser i całość wymieszać.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem lub masłem, wyłożyć ugotowane ziemniaki pocięte na mniejsze kawałki. Na to wyłożyć boczek z cebulą oraz brukselki. Całość zaglać sosem i posypać troszkę startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC i zapiekać 30 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.