Sałatka ze szpinakiem, rzodkiewką, awokado, jajkiem i wędzonym łososiem

Pyszna sałata ze świeżych liści szpinaku, z jakiem, wędzonym łososiem, awokado i plasterkami rzodkiewki. Całość skropiona sosem miodowo-musztardowym, moim ulubionym dressingiem. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • spora garść świeżych liści szpinaku
  • kilka plasterków ogórka
  • 2-3 rzodkiewki
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/4 awokado
  • świeżo mielony pieprz

Winegret:

  • 0,5 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy/oleju roślinnego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć)

Przygotowanie:

Przygotować sos winegret: w filiżance umieścić sok z cytryny/ocet, dodać sól, pieprz, musztardę i miód i dobrze wymieszać. Na końcu dodać oliwę i ponownie wymieszać.

Umyte liście szpinaku wymieszać z częścią sosu winegret (1/3 zostawić do polania na wierzchu), przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, kawałki łososia wędzonego, plasterki rzodkiewki, pokrojone awokado i pokrojone na cząstki jajko. Skropić resztą sosu winegret, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.