Pyszna sałata ze świeżych liści szpinaku, z jakiem, wędzonym łososiem, awokado i plasterkami rzodkiewki. Całość skropiona sosem miodowo-musztardowym, moim ulubionym dressingiem. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- spora garść świeżych liści szpinaku
- kilka plasterków ogórka
- 2-3 rzodkiewki
- 50 g łososia wędzonego
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1/4 awokado
- świeżo mielony pieprz
Winegret:
- 0,5 łyżki soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego/jabłkowego
- 2 łyżki oliwy/oleju roślinnego
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu (można pominąć)
Przygotowanie:
Przygotować sos winegret: w filiżance umieścić sok z cytryny/ocet, dodać sól, pieprz, musztardę i miód i dobrze wymieszać. Na końcu dodać oliwę i ponownie wymieszać.
Umyte liście szpinaku wymieszać z częścią sosu winegret (1/3 zostawić do polania na wierzchu), przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka, kawałki łososia wędzonego, plasterki rzodkiewki, pokrojone awokado i pokrojone na cząstki jajko. Skropić resztą sosu winegret, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!