Śledzie z żurawiną i orzechami

Śledzie, śledziki – lubicie? Bo ja bardzo :) Szczególnie w nietypowych odsłonach. I pomyślałby kto, że kiedyś śledzi nie jadłam. Te są z cebulką, żurawiną i orzechami włoskimi. Bardzo pyszne!

Składniki:

Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 2 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 kulki pieprzu
  • 1/3 szklanki octu

Dodatkowo:

  • 250 g płatów śledziowych a’la matias
  • 1 cebula czerwona
  • 50 g żurawiny
  • 50 g orzechów włoskich
  • olej

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić wodę i przyprawy, zagotować. Na małym palniku pogotować około 5 min, ostudzić. Gdy będzie chłodne, dodać ocet. Śledzie pokroić na kawałki 2 cm, włożyć do zalewy. Moczyć aż zbieleją, około 2 godzin. Odsączyć z zalewy.

    Cebulę pokroić w piórka, na sicie sparzyć wrzątkiem. W słoiku układać cebulkę, żurawinę, orzechy, śledzie – aż do skończenia składników. Na końcu zalać olejem aż do zakrycia składników. Słoiki wstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepsze po kilku dniach gdy wszystkie smaki się przegryzą.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.