Chrupiąca cukinia, bakłażan i soczyste pomidory smażone z ziołami to pyszny warzywny dodatek do dań mięsnych lub rybnych a nawet jako samodzielna przekąska. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc warto spróbować :)
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 duży pomidor lub 2 małe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- sól i pieprz
- świeża natka pietruszki lub kolendra
Przygotowanie:
Umytego bakłażana, cukinię i pomidory pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę. Na oliwie podsmażyć chwilkę czosnek, dodać cebulkę, cukinię i bakłażana. Podsmażyć na dużej mocy palnika aż warzywa się przyrumienią ale nie będą się rozpadać, mają być chrupiące. Dodać zioła i pokrojone pomidory, chwilę razem podsmażyć. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!