Składniki:
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 1/4 szklanki wody
- 50 g masła
- 180 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- duża szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Po osiągnięciu wymaganej temperatury, garnuszek zestawić z palnika, dodać szybko masło i kremówkę. W tym momencie uważać – reakcja jest silna, zabulgocze i może prysnąć. W garnuszku po dodaniu masła i kremówki zrobi się „bryła”. Garnuszek z powrotem postawić na palnik i gotować ciągle mieszając aż do rozpuszczenia masy i uzyskania kremowej konsystencji. Na końcu dodać szczyptę soli morskiej, która „wyostrzy” słodycz sosu karmelowego, całość wymieszać. Przelać do słoiczków. Z tej porcji wyjdzie około 350 ml sosu.
Na początku sos jest bardzo rzadki, stygnąc stanie się coraz gęstszy. Po ostudzeniu sos trzymać w lodówce, przed użyciem wyciągnąć wcześniej lub podgrzać odrobinkę w mikrofali.
Podobno sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni – niestety nigdy nie dane mi było sprawdzić, zawsze znikał nie wiadomo kiedy.