Smażony camembert z frużeliną żurawinową, na świeżym szpinaku z orzechami i suszoną żurawiną

Bomba kaloryczna, ale jaka pyszna! Wspomnienie tego dania od razu przywołało uśmiech na mojej twarzy. Zdjęcia jeszcze sprzed czasów zmiany nawyków żywieniowych oraz zdecydowania się na dietę redukcyjną. Polecam serdecznie, jeśli nie musicie liczyć kalorii :)

Składniki:

  • 1 serek camembert
  • jajko
  • bułka tarta 
  • sól
  • odrobina masła klarowanego/oleju do smażenia
Do podania:
  • świeży szpinak
  • orzechy włoskie
  • żurawina suszona
Frużelina żurawinowa:
  • 250 g owoców żurawiny, świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Przygotowanie:

Frużelina: Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Owoce wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać sok z cytryny oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Ja jeszcze ciepłą frużeliną polewam desery. Gdy chcemy uzyskać gładki sos – frużelinę zblendować.

Gdy frużelina po ostudzenia okaże się zbyt gęsta, wystarczy dodać wrzącej wody i delikatnie rozmieszać. Gdy za rzadka – dodać napęczniałej żelatyny i podgrzać tylko do momentu rozpuszczenia żelatyny, nie gotując jej. Ja trzymam frużelinę w lodówce, wtedy stężeje jak kisiel – ale przed użyciem tylko ją podgrzewam krótko w mikrofali, wtedy znów ma konsystencję sosu.

W miseczce roztrzepać widelcem jajko ze szczyptą soli. Panierować w jajku a później w bułce tartej serek camembert. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć serek z obydwu stron, następnie brzeg serka aż będą złote. Smażyć na średnim ogniu aby serek w środku się rozpuścił.

Podawać z frużeliną żurawinową z bagietką lub jak na zdjęciu – na świeżych liściach szpinaku, z orzechami i żurawiną.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *