Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Kolejny pyszny sposób na krewetki z czosnkiem, pietruszką, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi a wszystko to w towarzystwie makaronu. Danie aromatyczne, bardzo smaczne i ekspresowe. W czasie gdy się gotuje makaron przygotowujemy sos, więc całość zajmuje niewiele czasu. Polecam serdecznie :)

Składniki (2 porcje):

  • 200 g ulubionego makaronu
  • 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
  • 40 g masła klarowanego
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotować krewetki, jeśli są mrożone to włożyć do miski z letnią wodą aż się rozmrożą – rozmrażają się bardzo szybko, w ciągu niecałych 10 min. Z krewetek ściągnąć pancerz, oderwać odnóża i główki, można oderwać też ogonki lub zostawić. Naciąć na grzbiecie i wyciągnąć jelito.

W międzyczasie wstawić wodę z odrobiną soli do ugotowania makaronu. Makaron ugotować al dente, przecedzić ale nie przepłukiwać zimną wodą.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Szpinak umyć, pomidorki przekroić na pół.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulkę i chwilkę podsmażyć. Do cebulki dodać czosnek, razem przesmażyć około pół minuty. Następnie dodać krewetki i smażyć około 1 minuty na jednej stronie, wlać białe wino i na większym ogniu trochę odparować, krewetki obrócić na drugą stronę, dodać liście szpinaku pomidorki i razem smażyć ponownie około minuty. Następnie dodać ugotowany i odcedzony makaron, część posiekanej natki pietruszki, doprawić solą, razem wymieszać i wyłożyć na talerz. Na końcu posypać pozostałą natką pietruszki oraz oprószyć delikatnie świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz