Składniki (2 porcje):
- 200 g ulubionego makaronu
- 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
- 40 g masła klarowanego
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- posiekana natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W międzyczasie wstawić wodę z odrobiną soli do ugotowania makaronu. Makaron ugotować al dente, przecedzić ale nie przepłukiwać zimną wodą.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Szpinak umyć, pomidorki przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulkę i chwilkę podsmażyć. Do cebulki dodać czosnek, razem przesmażyć około pół minuty. Następnie dodać krewetki i smażyć około 1 minuty na jednej stronie, wlać białe wino i na większym ogniu trochę odparować, krewetki obrócić na drugą stronę, dodać liście szpinaku pomidorki i razem smażyć ponownie około minuty. Następnie dodać ugotowany i odcedzony makaron, część posiekanej natki pietruszki, doprawić solą, razem wymieszać i wyłożyć na talerz. Na końcu posypać pozostałą natką pietruszki oraz oprószyć delikatnie świeżo mielonym pieprzem.