Leśna kostka z kiwi

Na blogu od dawna znajduje się przepis na ciasto szpinakowe Leśny Mech lecz tym razem proponuję Wam jego urozmaiconą wersję – Leśną kostkę z kiwi, które to niesamowicie orzeźwia to ciasto. Zapytacie kiwi i galaretka – to możliwe? Oczywiście, że tak – wystarczy tylko owoce kiwi obgotować w syropie cukrowym i już galaretka nam stężeje. Tym razem skorzystałam z innych proporcji na ciasto szpinakowe, z mniejszą ilością oleju, ze strony Kwestia Smaku. Przepis może brzmi skomplikowanie ale tak naprawdę, nie ma z nim problemu – jest bardziej czasochłonne aniżeli pracochłonne, bo trzeba czekać na tężejące warstwy. Lecz jeśli rozłożymy cały proces i odpowiednio wykonamy warstwy to całość pójdzie szybko. Gdy ciasto się piecze to robię warstwę kiwi, wtedy galaretka się ostudzi i powoli zaczyna tężeć. Dopiero później zaczynam robić warstwę śmietanowo-jogurtową kiedy galaretka jest już prawie stężała. Później idzie jak z płatka. Polecam serdecznie :)

Składniki:

    Ciasto:

    • 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem) lub świeżego szpinaku
    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 2/3 szklanki oleju
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Warstwa kiwi z galaretką:
    • 1 kg kiwi 
    • 2 galaretki agrestowe (rozpuszczone w 600 ml wody)
    • 1/2 szklanki wody
    • 1/4 szklanki cukru
    Masa kremowo-jogurtowa:
    • 300 ml śmietanki kremówki
    • 400 g jogurtu naturalnego/greckiego
    • 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
    • 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej + 250 ml wody
    Do dekoracji:
    • owoce granatu lub owoce leśne

    Przygotowanie:

    Ciasto:

    Szpinak rozmrozić na gęstym sicie lub rozmrozić podgrzewając go w rondlu. Porządnie odcisnąć. W przypadku świeżych liści – szpinak umieścić w garnku, wlać odrobinkę wody i pogotować około 2-3 minuty aż szpinak zwiędnie.

      Uszykować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Mąkę wraz z proszkiem przesiać.

          Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Na końcu dodać dobrze odciśnięty szpinak i całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie.

          Warstwa kiwi:

          Owoce kiwi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na szeroką patelnię wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 1/4 szklanki cukru, zagotować. Do powstałego syropu przełożyć plastry kiwi i obgotować 2-3 minuty. Plastry kiwi odsączyć z syropu, syrop zachować do nasączenia biszkoptu. Galaretki rozpuścić we wrzącej wody, do galaretek dodać odsączone obgotowane kiwi, wymieszać do lodówki i wstawić do stężenia – galaretka musi być już tężejąca ale ciągle musi dać się przemieszać.

          Masa kremowo-jogurtowa:

          Zagotować 250 ml wody, wyłączyć palnik i do wrzątku wsypać 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej, rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny/grecki i cukier puder do smaku, zmiksować. Na końcu wlać tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować.

          Złożenie ciasta:

          Ostudzone ciasto szpinakowe wyciągnąć wraz z papierem z formy. Ostrym nożem od góry ściąć około 1/3 ciasta i przełożyć do miski – pokruszyć.

          Resztę ciasta przełożyć wraz z papierem z powrotem do formy, nasączyć ciasto syropem z obgotowania kiwi, wyłożyć 1/2 masy śmietanowo-jogurtowej i wstawić do lodówki do stężenia. Na stężoną warstwę śmietanowo-jogurtową wyłożyć tężejąca galaretkę z kiwi, z powrotem schować do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowo-jogurtowej i wierzch obsypać okruszkami ciasta szpinakowego.

          Całość wstawić do lodówki do stężenia.

          Przed podaniem wierzch ciasta posypać ziarenkami granatu lub innymi owocami. Przechowywać w lodówce.

          Smacznego!

          Dodaj komentarz

          Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.