Składniki:
Ciasto:
- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (waga przed rozmrożeniem) lub świeżego szpinaku
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg kiwi
- 2 galaretki agrestowe (rozpuszczone w 600 ml wody)
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 400 g jogurtu naturalnego/greckiego
- 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
- 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej + 250 ml wody
- owoce granatu lub owoce leśne
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić na gęstym sicie lub rozmrozić podgrzewając go w rondlu. Porządnie odcisnąć. W przypadku świeżych liści – szpinak umieścić w garnku, wlać odrobinkę wody i pogotować około 2-3 minuty aż szpinak zwiędnie.
Uszykować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia (można wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Mąkę wraz z proszkiem przesiać.
Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle ucierając strużką wlewać olej i zmiksować, dodać mąkę z proszkiem i zmiksować. Na końcu dodać dobrze odciśnięty szpinak i całość wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 50 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie.
Warstwa kiwi:
Owoce kiwi obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na szeroką patelnię wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 1/4 szklanki cukru, zagotować. Do powstałego syropu przełożyć plastry kiwi i obgotować 2-3 minuty. Plastry kiwi odsączyć z syropu, syrop zachować do nasączenia biszkoptu. Galaretki rozpuścić we wrzącej wody, do galaretek dodać odsączone obgotowane kiwi, wymieszać do lodówki i wstawić do stężenia – galaretka musi być już tężejąca ale ciągle musi dać się przemieszać.
Masa kremowo-jogurtowa:
Zagotować 250 ml wody, wyłączyć palnik i do wrzątku wsypać 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej, rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny/grecki i cukier puder do smaku, zmiksować. Na końcu wlać tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować.
Złożenie ciasta:
Ostudzone ciasto szpinakowe wyciągnąć wraz z papierem z formy. Ostrym nożem od góry ściąć około 1/3 ciasta i przełożyć do miski – pokruszyć.
Resztę ciasta przełożyć wraz z papierem z powrotem do formy, nasączyć ciasto syropem z obgotowania kiwi, wyłożyć 1/2 masy śmietanowo-jogurtowej i wstawić do lodówki do stężenia. Na stężoną warstwę śmietanowo-jogurtową wyłożyć tężejąca galaretkę z kiwi, z powrotem schować do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowo-jogurtowej i wierzch obsypać okruszkami ciasta szpinakowego.
Całość wstawić do lodówki do stężenia.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać ziarenkami granatu lub innymi owocami. Przechowywać w lodówce.