Moje ulubione ciasto ucierane – na kremówce. Szybkie, proste i bezproblemowe. Po upieczeniu długo utrzymujące świeżość i wilgotne. Na wielkanocnym stole nie może u nas zabraknąć babki w kształcie baranka, to już nasza tradycja :) Przy przygotowaniu baranka zawsze piekę jeszcze trzy malutkie babeczki do święconki przy okazji. Wesołego Alleluja!
Składniki:
- 1 jajko
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- masło i kaszka manna do formy
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jajko wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartego jajka dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.
Formę baranka wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką.
Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 35 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem, udekorować wg własnego uznania.
Smacznego!