Babka baranek

Moje ulubione ciasto ucierane – na kremówce. Szybkie, proste i bezproblemowe. Po upieczeniu długo utrzymujące świeżość i wilgotne. Na wielkanocnym stole nie może u nas zabraknąć babki w kształcie baranka, to już nasza tradycja :) Przy przygotowaniu baranka zawsze piekę jeszcze trzy malutkie babeczki do święconki przy okazji. Wesołego Alleluja!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub 36% 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • masło i kaszka manna do formy
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jajko wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartego jajka dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę.

Formę baranka wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką.

Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 35 min, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem, udekorować wg własnego uznania.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *