W tym roku na moim wielkanocnym stole oprócz tradycyjnych bab oraz sernika gościło ciasto bez pieczenia o smaku advocata. Bardzo kremowe, pachnące advocatem, słodkie lecz przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki. Do jego przygotowania użyłam produktów od Helio, które otrzymałam przed świętami – masy krówkowej o smaku advocata oraz polewy deserowej. Ciasto wyszło tak smaczne, że z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. Ach, i zdecydowanie jest to ciasto dla dorosłych ze względu na zawartość alkoholu.
Składniki (forma 30 cm x 24 cm):
- 400 g herbatników kakaowych
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata (użyłam Helio)
- czekolada deserowa (użyłam Polewa i dekoracja Deserowa Helio)
- bezy
Krem advocat:
- 250 ml advocata
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki (15 g) żelatyny
Przygotowanie:
Przygotować krem z advocatem: żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder umieścić w misie miksera, ubić na gęsty krem. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, wymieszać z advocatem i ciągle ubijając krem wlać advocat z żelatyną do kremu. Zmiksować.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników kakaowych, na herbatnikach rozsmarować masę krówkową o smaku advocata, ułożyć kolejną warstwę herbatników kakaowych, rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć 2/3 kremu advocatowego, ułożyć warstwę herbatników kakaowych, rozsmarować resztę dżemu oraz wyłożyć pozostałą 1/3 kremu advocatowego. Wierzch posypać pokruszonymi bezami i zrobić esy-floresy z roztopionej czekolady deserowej lub polewy. Całość schłodzić w lodówce, minimum 12 h aby herbatniki zmiękły.
Smacznego!