Krewetki z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Kolejna propozycja na krewetki z aromatycznym czosnkiem, natką pietruszki, pomidorkami i cukinią zamiast zwykłego makaronu. Danie pożywne, sycące a zarazem lekkie. Polecam serdecznie dla fanów krewetek.

Składniki (2 porcje):

  • 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 małe cukinie
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotować krewetki, jeśli są mrożone to włożyć do miski z letnią wodą aż się rozmrożą – rozmrażają się bardzo szybko, w ciągu niecałych 10 min. Z krewetek ściągnąć pancerz, oderwać odnóża i główki, można oderwać też ogonki lub zostawić. Naciąć na grzbiecie i wyciągnąć jelito.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Obieraczką do warzyw pociąć umytą cukinię na cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulkę i chwilkę podsmażyć. Do cebulki dodać czosnek, razem przesmażyć około pół minuty. Następnie dodać krewetki i smażyć około 1 minuty na jednej stronie, wlać białe wino i na większym ogniu  odparować, krewetki obrócić na drugą stronę, dodać cukinię i pomidorki, razem smażyć ponownie około minuty aż cukinia troszkę zmięknie ale ciągle pozostanie jędrna. Dodać część posiekanej natki pietruszki, doprawić solą, razem wymieszać i wyłożyć na talerz. Na końcu posypać pozostałą natką pietruszki oraz oprószyć delikatnie świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.