Składniki (2 porcje):
- 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
- łyżka masła klarowanego
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 małe cukinie
- 100 g pomidorków koktajlowych
- posiekana natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Obieraczką do warzyw pociąć umytą cukinię na cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulkę i chwilkę podsmażyć. Do cebulki dodać czosnek, razem przesmażyć około pół minuty. Następnie dodać krewetki i smażyć około 1 minuty na jednej stronie, wlać białe wino i na większym ogniu odparować, krewetki obrócić na drugą stronę, dodać cukinię i pomidorki, razem smażyć ponownie około minuty aż cukinia troszkę zmięknie ale ciągle pozostanie jędrna. Dodać część posiekanej natki pietruszki, doprawić solą, razem wymieszać i wyłożyć na talerz. Na końcu posypać pozostałą natką pietruszki oraz oprószyć delikatnie świeżo mielonym pieprzem.