Bardzo lubimy kurczaki pieczone w całości, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i danie ładnie prezentuje się na stole. Mięso pieczone w naczyniu żaroodpornym jest miękkie i soczyste, a ostatnie podpieczenie bez pokrywy da nam pyszną i chrupiącą skórkę. Kurczaka zawsze piekę piersią do dołu, dzięki temu pierś jest soczysta. Podczas podpiekania nie odwracam już kurczaka, aczkolwiek można i dzięki temu skórka będzie chrupiąca również od strony piersi. Podaję w różny sposób, zazwyczaj zasięgam opinii domowników – czasem z pieczonymi ziemniakami, a czasem z ziemniakami gotowanymi tak jak tutaj na zdjęciu. Gdy domownicy wybiorą ziemniaki gotowane, zaprawiam jeszcze sos odrobiną mąki na ich życzenie. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 1 tuszka kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa złocista
- papryka czerwona słodka
- majeranek
Sos:
- sos spod kurczaka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Przygotowaną (oczyszczoną, umytą) tuszkę kurczaka natrzeć z każdej strony czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką mieloną, przyprawą złocistą i odrobiną majeranku. Przyprawy dobrze wmasować z każdej strony. Kurczaka schować do lodówki na 12-24 h aby dobrze się zamarynował.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, włożyć kurczaka piersią do dołu, wlać 1/2 szklanki wody i zakryć pokrywą. Naczynie z kurczakiem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 1 godzinę na każdy kilogram wagi kurczaka. Po tym czasie zdjąć pokrywę, łyżką polać po wierzchu kurczaka sosem i tłuszczem ze spodu naczynia, zwiększyć temperaturę do 200oC i zapiekać aż skórka ładnie się zarumieni. Można kurczaka delikatnie obrócić i zapiec z drugiej strony, od strony piersi.
Sos spod kurczaka przelać do garnuszka i zagotować. Gdyby był za tłusty dolać wody, zagotować. W szklance wymieszać mąkę z wodą, przelać do gotującego się sosu w garnuszku, mieszając zagotować i pogotować kilka minut aż sos straci surowy posmak mąki. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!