Śledzie w przyprawie curry, z cebulą i ogórkiem konserwowym

Na stronie Kwestia Smaku zaciekawił mnie sposób na śledzia z przyprawą curry, cebulką i ogórkiem konserwowym więc nie czekając zbyt długo również takie śledzie przygotowałam. Nie za bardzo lubię takie śledzie tylko moczone, więc najpierw przygotowałam śledzie tak jak zawsze – mocząc je w wodzie z octem, który lekko je zamarynował. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem :)

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych (ok 2 filety)
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu
Dodatkowo:
  • 1 szalotka lub 1/4 dużej cebuli
  • 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Filety śledziowe pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Wodę wymieszać z octem i zalać pokrojone śledzie. Moczyć około 3 godziny aż śledzie zbieleją. Odsączyć.

Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem na sicie.

Sok z cytryny wymieszać z cukrem aż się rozpuści, dodać przyprawę curry i olej, wymieszać. Włożyć do tej zalewy śledzie i wymieszać.

W słoiku na dnie ułożyć pokrojoną cebulkę, następnie śledzie oraz pokrojone ogórki konserwowe, zalać resztą zalewy. Przy większej ilości można ułożyć kilka warstw w jednym słoiku.

Słoiki ze śledziami przełożyć do lodówki na kilka dni aż nabiorą pełnego smaku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *