Na stronie Kwestia Smaku zaciekawił mnie sposób na śledzia z przyprawą curry, cebulką i ogórkiem konserwowym więc nie czekając zbyt długo również takie śledzie przygotowałam. Nie za bardzo lubię takie śledzie tylko moczone, więc najpierw przygotowałam śledzie tak jak zawsze – mocząc je w wodzie z octem, który lekko je zamarynował. Resztę zrobiłam zgodnie z przepisem :)
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych (ok 2 filety)
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki octu
Dodatkowo:
- 1 szalotka lub 1/4 dużej cebuli
- 1/2 szklanki pokrojonych ogórków konserwowych
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki oleju
Przygotowanie:
Filety śledziowe pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Wodę wymieszać z octem i zalać pokrojone śledzie. Moczyć około 3 godziny aż śledzie zbieleją. Odsączyć.
Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem na sicie.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem aż się rozpuści, dodać przyprawę curry i olej, wymieszać. Włożyć do tej zalewy śledzie i wymieszać.
W słoiku na dnie ułożyć pokrojoną cebulkę, następnie śledzie oraz pokrojone ogórki konserwowe, zalać resztą zalewy. Przy większej ilości można ułożyć kilka warstw w jednym słoiku.
Słoiki ze śledziami przełożyć do lodówki na kilka dni aż nabiorą pełnego smaku.
Smacznego!