Deser a’la tiramisu z karmelizowanym rabarbarem

Deser przygotowany z okazji Dnia Mamy, dla dużych i małych łasuchów, w związku z tym użyłam kawę zbożową. Zamiast kawy zbożowej można zaparzyć espresso lub przygotować kawę rozpuszczalną. Kawowe biszkopty, słodki krem i warstwa kwaskowatego rabarbaru wspaniale się skomponowały i deser bardzo nam smakował. Polecam serdecznie :)

Składniki:

    Karmelizowany rabarbar:

    • 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)
    • 100 g cukru z wanilią
    • 2 łyżki wody
    Krem:
    • 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
    • 200 ml kremówki
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego
    Dodatkowo:
    • 1 płaska łyżka kawy zbożowej 
    • 1/2 szklanki gorącej wody
    • 12 podłużnych lub okrągłych biszkoptów
    • kakao do oprószenia deserów

    Przygotowanie:

    Przygotować karmelizowany rabarbar: na patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia.
    Do szklanki wsypać kawę zbożową, zalać wrzącą wodą, wymieszać. Zamiast naparu z kawy zbożowej można użyć zaparzone espresso lub przygotowaną kawę rozpuszczalną.
    Przygotować krem: do misy miksera przełożyć dobrze schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zacząć ubijać aż do otrzymania gładkiego, gęstego kremu.
    Na dno szklaneczek lub pucharków ułożyć po 3 pokruszone biszkopty, nasączyć je przygotowaną wcześniej kawą zbożową, rozłożyć połowę kremu, następnie rozłożyć karmelizowany rabarbar, rozłożyć drugą połowę kremu i posypać kakao. Desery wstawić do lodówki aby dobrze się schłodziły.
    Porcja na 4 większe pucharki lub 6 mniejszych.
    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.