Budyń ryżowy karmelowy

Jeśli czasami zostaje Wam niewielka ilość ugotowanego ryżu i nie wiecie co z nim zrobić to budyń ryżowy jest świetnym rozwiązaniem. Do dwóch porcji wystarczy zaledwie połowa szklanki ugotowanego ryżu. W tym wypadku budyń ryżowy w wersji mocno deserowej – z karmelem i śmietanką kremówką, która nadaje całości aksamitności i kremowego smaku. Jeśli chcecie deser odchudzić, zamiast kremówki dodajcie zwykłe mleko. Wbrew pozorom sam budyń z dodatkiem karmelu nie jest bardzo słodki, to sos karmelowy lub masa karmelowa dopełnia smaku, a do tego dowolne owoce, które deser orzeźwiają. Najlepiej pasowałby banan, ale nadadzą się każde, Wasze ulubione. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 25 g cukru
  • 10 masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • dowolne owoce świeże lub mrożone
  • sos karmelowy lub masa kajmakowa

Przygotowanie:

Na dnie garnuszka umieścić cukier i podgrzewać aż cukier najpierw się stopi i po chwili zacznie się karmelizować – zacznie nabierać bursztynowego koloru. Uważać aby nie spalić, wtedy karmel będzie gorzki.

Odstawić na chwilę z palnika, dodać masło i wymieszać aż całość się połączy, następnie dodać śmietankę kremówkę, mleko, szczyptę soli i ponownie wstawić na palnik, razem podgrzać aż wszystko się połączy a karmel rozpuści do końca.

Dodać ugotowany ryż i chwilkę podgrzać.

Następnie całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować aż do otrzymania gęstego i gładkiego budyniu.

Całość rozlać do dwóch pucharków, wierzch polać sosem karmelowym lub podgrzaną masą kajmakową, udekorować dowolnymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz