Jeśli czasami zostaje Wam niewielka ilość ugotowanego ryżu i nie wiecie co z nim zrobić to budyń ryżowy jest świetnym rozwiązaniem. Do dwóch porcji wystarczy zaledwie połowa szklanki ugotowanego ryżu. W tym wypadku budyń ryżowy w wersji mocno deserowej – z karmelem i śmietanką kremówką, która nadaje całości aksamitności i kremowego smaku. Jeśli chcecie deser odchudzić, zamiast kremówki dodajcie zwykłe mleko. Wbrew pozorom sam budyń z dodatkiem karmelu nie jest bardzo słodki, to sos karmelowy lub masa karmelowa dopełnia smaku, a do tego dowolne owoce, które deser orzeźwiają. Najlepiej pasowałby banan, ale nadadzą się każde, Wasze ulubione. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 25 g cukru
- 10 masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- szczypta soli
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- dowolne owoce świeże lub mrożone
- sos karmelowy lub masa kajmakowa
Przygotowanie:
Na dnie garnuszka umieścić cukier i podgrzewać aż cukier najpierw się stopi i po chwili zacznie się karmelizować – zacznie nabierać bursztynowego koloru. Uważać aby nie spalić, wtedy karmel będzie gorzki.
Odstawić na chwilę z palnika, dodać masło i wymieszać aż całość się połączy, następnie dodać śmietankę kremówkę, mleko, szczyptę soli i ponownie wstawić na palnik, razem podgrzać aż wszystko się połączy a karmel rozpuści do końca.
Dodać ugotowany ryż i chwilkę podgrzać.
Następnie całość przelać do malaksera lub blendera kielichowego i zmiksować aż do otrzymania gęstego i gładkiego budyniu.
Całość rozlać do dwóch pucharków, wierzch polać sosem karmelowym lub podgrzaną masą kajmakową, udekorować dowolnymi owocami.
Smacznego!