Zapiekanka z cukinii i gotowanego mięsa

Kolejny przepis na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Cukinia, sos pomidorowy, ser i gotowane mięso z mozzarellą. A do tego szczypta cynamonu do mięsa i sosu, o którym nie możecie zapomnieć :) Inspirowałam się przepisem z Kuchni Lidla, gdzie w roli głównej były bakłażany i mięso mielone. Swoje zapiekanki zrobiłam w dwóch malutkich naczynkach ceramicznych, ale śmiało można w jednej dużej. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 450 g gotowanego mięsa z rosołu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 cebule
  • olej/oliwa
  • pieprz, sól
  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 10 g oregano
  • 2 szczypty cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera żółtego
  • bazylia lub natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na plastry grubości 2 mm. Plastry cukinii skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i ugrillować. Odłożyć na bok.

Mięso z rosołu zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na patelni. Do zmielonego mięsa dodać połowę podsmażonej cebuli (resztę cebuli zostawić w rondelku), pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz przyprawy: 5 g oregano, szczyptę cynamonu, sól i pieprz. Wymieszać.

Do podsmażonej cebulki dodać pokrojone pomidory (sparzone i obrane ze skórki) lub pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cynamonu, 5 g oregano, sól, pieprz i cukier. Całość zagotować i pogotować aż nadmiar płynów odparuje a sos się zagęści.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dno wylać odrobinę sosu pomidorowego i ułożyć połowę plastrów cukinii. Posypać odrobiną sera żółtego startego na tarce, wyłożyć mięso, następnie część sosu pomidorowego, posypać serem, wyłożyć resztę plastrów cukinii, posmarować resztą sosu pomidorowego.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i zapiekać 25 minut, po tym czasie wierzch posypać resztą tartego sera i wstawić ponownie do piekarnika na ok 10 min aż ser się rozpuści. Po upieczeniu pozostawić na chwilę, aby zapiekanka lepiej się kroiła. Udekorować posiekaną natką pietruszki lub bazylią.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *