Bardzo proste ciasto jogurtowe na mące pełnoziarnistej, z wiórkami kokosowymi i ananasem. Wystarczą dwie miski i widelec, nawet nie ma konieczności brudzenia miksera. Wilgotne za sprawą oleju i soku z ananasa, i wbrew pozorom pulchniutkie. Przepis znalazłam na stronie Zdrowe odżywianie, nieznacznie go zmodyfikowałam – dodając wiórki kokosowe zamiast części mąki oraz sok ananasowy. Polecam serdecznie :)
Składniki (forma 29 cm x 10 cm):
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki soku z puszki ananasów
- 2 jajka
- 1 puszka ananasów w kawałkach lub plastrach, lub plastry świeżego ananasa
Dodatkowo:
- 1 łyżka soku z ananasów
- cukier puder (około 3/4 szklanki)
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cukier.
W drugiej misce wymieszać składniki mokre: jogurt, olej, sok z ananasów i jajka. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną/bułką tartą. Na wierzch ułożyć kawałki ananasa lub plastry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 60 min, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu polać lukrem zrobionych z soku ananasów i cukru pudru, posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!