Kakaowy deser z chia i musem owocowym

Kolejna odsłona deseru z nasionami chia, tym razem w wersji kakaowej z musem owocowym. U mnie banan i truskawki lecz sprawdzą się każde owoce – czy to pokrojone na kawałki, czy to w formie musu lub owoców w żelu. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1-2 łyżki miodu (do smaku)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 banan
  • 200 g truskawek

Przygotowanie:

Wlać mleko do miseczki, dodać kakao, wsypać nasiona chia, wymieszać i odstawić na około 20 min aż nasiona troszkę napęcznieją. Po tym czasie całość wymieszać dokładnie, aby nasiona rozprowadziły się i równomiernie pęczniały. Miseczkę zakryć, np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 h, idealnie u mnie sprawdza się pora nocna.

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zblendować razem z bananem na mus. Napęczniałe nasiona przemieszać, dosłodzić do smaku i jeszcze raz przemieszać. Pudding chia przełożyć do pucharków, na wierzch wyłożyć owocowy mus. Udekorować świeżymi truskawkami owocami i listkiem mięty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.