Kolejna odsłona deseru z nasionami chia, tym razem w wersji kakaowej z musem owocowym. U mnie banan i truskawki lecz sprawdzą się każde owoce – czy to pokrojone na kawałki, czy to w formie musu lub owoców w żelu. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1-2 łyżki miodu (do smaku)
- 1,5 łyżki kakao
- 1 banan
- 200 g truskawek
Przygotowanie:
Wlać mleko do miseczki, dodać kakao, wsypać nasiona chia, wymieszać i odstawić na około 20 min aż nasiona troszkę napęcznieją. Po tym czasie całość wymieszać dokładnie, aby nasiona rozprowadziły się i równomiernie pęczniały. Miseczkę zakryć, np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 h, idealnie u mnie sprawdza się pora nocna.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zblendować razem z bananem na mus. Napęczniałe nasiona przemieszać, dosłodzić do smaku i jeszcze raz przemieszać. Pudding chia przełożyć do pucharków, na wierzch wyłożyć owocowy mus. Udekorować świeżymi truskawkami owocami i listkiem mięty.
Smacznego!