Ryż na sypko

Niby takie proste a jednak niekiedy stwarza problemy – ryż na sypko, tak aby nie był klejący tylko puchaty, miękki i z oddzielającymi się ziarnami. I oczywiście bez gotowania w torebkach – całe dobro z gotującego się ryżu pozostanie na swoim miejscu, bez wylewania do zlewu wraz z nadmiarem wody. Kleisty ryż też bardzo lubię ale ryż na sypko, to jest właśnie to :)

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ryż umieścić na gęstym sicie i przepłukać pod zimną wodą z nadmiaru skrobi. Płukać tak długo, aż woda po płukaniu będzie czysta i klarowna.

W garnuszku rozgrzać olej, włożyć ryż i przesmażyć ciągle mieszając aż ziarna ryżu staną się szkliste. Szybko wlać wodę, dodać sól, przemieszać aby ryż nie przykleił się do dna i zagotować całość. Po zagotowaniu skręcić moc palnika, nakryć garnek pokrywką i gotować ryż 12 -15 minut aż wchłonie wodę. Na dnie po odgarnięciu może zostać minimalnie wody. Następnie wyłączyć palnik, ale ryż zostawić w garnuszku pod przykryciem na kolejne 10 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ryż przemieszać i zostawić na 5 minut aby odparował. Ryż jest gotowy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.