Składniki:
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka ananasa
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 5 łyżek octu ryżowego
- 2 cebule
- 350 ml pasatty pomidorowej
- 0,5 puszki kukurydzy
- 1 słoiczek pędów bambusa (jeśli lubicie)
- 5 łyżek cukru (trzcinowy lub zwykły)
- 1 szklanka wody
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ananasa odsączyć z zalewy. Zalewę połączyć z sokiem z pomarańczy, a ananasa pokroić w małe kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pędy bambusa odsączyć z zalewy i ewentualnie cieniej pokroić.
Na dno rondla z grubym dnem wsypać cukier i wstawić na palnik. Gdy cukier się stopi i lekko skarmelizuje (uważać aby nie przypalić) wlać sok z ananasa, pomarańczy i ocet ryżowy. Gdy całość się zagotuje i rozpuści dodać pasattę pomidorową, zagotować i dołożyć marchewkę, paprykę i cebulę. Całość pogotować 5 minut. Następnie dodać kawałki ananasa, kukurydzy i pędy bambusa – całość pogotować 2 minuty.
W wodzie rozmieszać skrobię kukurydzianą. Wlać do rondla z sosem i całość zagotować – pogotować chwilę aby mąka straciła swój surowy posmak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby było za mało słodkie lub kwaśne dodać jeszcze cukru i octu.
Sos jest gotowy, można podawać z ryżem, makaronem. Można również podsmażyć kawałki piersi kurczaka, zalać sosem i chwilkę razem poddusić.
Nadmiar sosu pasteryzuję w słoikach – do umytych, wyparzonych słoików nakładam sos, zakręcam nakrętki i pasteryzuję w wodzie 20 min.