Sos słodko-kwaśny

Przepyszny sos słodko-kwaśny z dużą ilością warzyw, idealny do ryżu czy makaronu lub jako baza do kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Wykorzystałam przepis Olgi Smile, dodając jedynie troszkę więcej cukru i octu, aby smak był bardziej wyraźny. Część zjedliśmy na obiad z kurczakiem a resztę pasteryzowałam w słoiczkach – będzie jak znalazł na szybki obiad. Porcja jest spora, ponad 3 litry sosu z tego wyszło. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka ananasa
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 2 cebule
  • 350 ml pasatty pomidorowej
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 1 słoiczek pędów bambusa (jeśli lubicie)
  • 5 łyżek cukru (trzcinowy lub zwykły)
  • 1 szklanka wody
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewki umyć, obrać i pokroić w cienkie słupki. Paprykę umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka.

Ananasa odsączyć z zalewy. Zalewę połączyć z sokiem z pomarańczy, a ananasa pokroić w małe kawałki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pędy bambusa odsączyć z zalewy i ewentualnie cieniej pokroić.

Na dno rondla z grubym dnem wsypać cukier i wstawić na palnik. Gdy cukier się stopi i lekko skarmelizuje (uważać aby nie przypalić) wlać sok z ananasa, pomarańczy i ocet ryżowy. Gdy całość się zagotuje i rozpuści dodać pasattę pomidorową, zagotować i dołożyć marchewkę, paprykę i cebulę. Całość pogotować 5 minut. Następnie dodać kawałki ananasa, kukurydzy i pędy bambusa – całość pogotować 2 minuty.

W wodzie rozmieszać skrobię kukurydzianą. Wlać do rondla z sosem i całość zagotować – pogotować chwilę aby mąka straciła swój surowy posmak. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby było za mało słodkie lub kwaśne dodać jeszcze cukru i octu.

Sos jest gotowy, można podawać z ryżem, makaronem. Można również podsmażyć kawałki piersi kurczaka, zalać sosem i chwilkę razem poddusić.

Nadmiar sosu pasteryzuję w słoikach – do umytych, wyparzonych słoików nakładam sos, zakręcam nakrętki i pasteryzuję w wodzie 20 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.