Babka majonezowa z kandyzowaną skórką pomarańczową

Babka majonezowa, nie tylko na Wielkanoc. U nas pojawiła się z okazji Dnia Ojca, ponieważ mój mąż, a tata naszej córki właśnie wypieki babkowe lubi najbardziej. Dodatkowo aromatyzowana sokiem z pomarańczy i domową skórką pomarańczową kandyzowaną. Przygotowana została na domowym majonezie – nie kupuję gotowych. Lecz jeśli używacie gotowce, to wybierzcie delikatny, który nie jest mocno przyprawiony. Po upieczeniu aromat i smak majonezu znika, a babka jest delikatna i wilgotna. Jeśli chcielibyście upiec babkę majonezową bez dodatku skórki kandyzowanej, to wystarczy po prostu ten składnik pominąć, a dodać można cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny lub jakiś aromat. Przepis podstawowy pochodzi ze strony Kwestia Smaku, polecam serdecznie :)

Składniki:

Lukier:
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • cukier puder
  • skórka kandyzowana pomarańczowa do ozdoby

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać.

W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier partiami – każdą partię po rozmieszaniu poprzedniej.

Dodawać żółtka jedno po drugim ciągle miksując. Dodać delikatnie przesiane mąki i zmiksować na najniższych obrotach miksera, dodać majonez i sok z pomarańczy, zmiksować do połączenia. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać szpatułką.

Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1700C i piec 40-45 min, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu babkę wyłożyć w formie na kratkę lub deskę, po kilku minutach wyjąć babkę z formy. Po ostudzeniu udekorować – lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową według uznania.

Lukier otrzymamy poprzez stopniowe dodawanie cukru pudru do soku z pomarańczy, tyle cukru aby lukier był konsystencji gęstej śmietany, lub rzadszy jeśli takowy lubicie.

Smacznego!

Dodaj komentarz