Składniki:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki majonezu
- 2/3 szklanki cukru
- 90 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- cukier puder
- skórka kandyzowana pomarańczowa do ozdoby
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać.
W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier partiami – każdą partię po rozmieszaniu poprzedniej.
Dodawać żółtka jedno po drugim ciągle miksując. Dodać delikatnie przesiane mąki i zmiksować na najniższych obrotach miksera, dodać majonez i sok z pomarańczy, zmiksować do połączenia. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać szpatułką.
Masę przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1700C i piec 40-45 min, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wyłożyć w formie na kratkę lub deskę, po kilku minutach wyjąć babkę z formy. Po ostudzeniu udekorować – lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową według uznania.
Lukier otrzymamy poprzez stopniowe dodawanie cukru pudru do soku z pomarańczy, tyle cukru aby lukier był konsystencji gęstej śmietany, lub rzadszy jeśli takowy lubicie.