Prosta i szybka zapiekanka makaronowa z kiełbasą i kukurydzą. Zamiast kiełbasy można użyć szynki – też będzie pysznie!
Składniki:
- 400 g makaronu (świderki, kokardki, penne)
- 300 g kiełbasy (lub szynki)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 200 g żółtego sera
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, kukurydzę odcedzić z zalewy, ser żółty zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę wymieszać z 150 g startego sera żółtego, doprawić solą i pieprzem.
Ugotowany makaron wymieszać z kiełbasą, kukurydzą, posiekaną natką pietruszki. Zalać wszystko kremówką wymieszaną z serem i całość dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i zapiekać 20 min. Po tym czasie naczynie lekko wysunąć z piekarnika, posypać resztą tartego sera i ponownie wstawić do piekarnika aż ser się rozpuści – na około 5-8 minut. Gotową zapiekankę posypać jeszcze natką pietruszki.
Smacznego!