Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i kukurydzą

Prosta i szybka zapiekanka makaronowa z kiełbasą i kukurydzą. Zamiast kiełbasy można użyć szynki – też będzie pysznie!

Składniki:

  • 400 g makaronu (świderki, kokardki, penne)
  • 300 g kiełbasy (lub szynki)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 200 g żółtego sera

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Kiełbasę pokroić w półplasterki, kukurydzę odcedzić z zalewy, ser żółty zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę wymieszać z 150 g startego sera żółtego, doprawić solą i pieprzem.

Ugotowany makaron wymieszać z kiełbasą, kukurydzą, posiekaną natką pietruszki. Zalać wszystko kremówką wymieszaną z serem i całość dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem lub olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 2000C i zapiekać 20 min. Po tym czasie naczynie lekko wysunąć z piekarnika, posypać resztą tartego sera i ponownie wstawić do piekarnika aż ser się rozpuści – na około 5-8 minut. Gotową zapiekankę posypać jeszcze natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.