Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 300 g warzyw (mrożona mieszanka chińska, lub mieszanka świeżych: marchewka, papryka, por, kiełki bambusa, kiełki fasoli, grzyby Mun)
- 1 cebula
- 5 łyżek sosu słodko-kwaśnego
- 100 g makaronu ryżowego
- sos sojowy
- sól
- 2 żółtka
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- papier ryżowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ryżowy przygotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Włożyć pierś kurczaka i przesmażyć, dodać cebulę i smażyć aż się zezłoci. Następnie dodać warzywa i całość razem przesmażyć aż warzywa będą miękkie. Można dodać odrobinkę wody aby całość poddusić. Dodać sos słodko-kwaśny, makaron ryżowy, dwa żółtka i całość razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą i sosem sojowym. Farsz ostudzić. Przed rolowaniem dodać posiekaną kolendrę i wymieszać.
Przygotować talerz głęboki lub miskę z zimną wodą, średnicy papieru ryżowego. Moczyć każdy płat kilka sekund aż będzie można go bez problemu zwijać. Namoczony płat papieru ryżowego położyć na desce, nakładać farsz i złożyć jak krokiety – najpierw założyć delikatnie boki na środek, później zrolować. Gotowe zwinięte sajgonki odłożyć aby troszkę obeschły.
Sajgonki smażyć na głębokim i mocno rozgrzanym oleju aż będą złote. Odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym, z sosem chili, sojowym lub z Waszym ulubionym.