Niesamowicie proste danie z wędzonym boczkiem. Boczek wędzony własnoręcznie – aromatyczny, pachnący i pyszny. Podałam z prostą sałatką z pomidora, ogórków kiszonych i cebulką. W prostocie siła! :)
Składniki:
- 500 g makaronu
- 300 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedzić.
Boczek wędzony pokroić w kosteczkę, cebule w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię lub rondel, włożyć pokrojony boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się troszkę tłuszczu dodać pokrojoną cebulę i razem przesmażyć aż cebulka stanie się złota. Wlać odrobinę wody od gotowania makaronu i chwilę razem poddusić. Do boczku z cebulką dodać ugotowany makaron, wymieszać i razem chwilkę podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Podawać z ulubionymi warzywnymi dodatkami: u mnie prosta sałatka z pomidora, czerwonej cebulki i ogórków kiszonych, doprawiona solą i pieprzem, z dodatkiem kilka kropli oliwy z oliwek.
Smacznego!