Makaron z boczkiem i cebulką

Niesamowicie proste danie z wędzonym boczkiem. Boczek wędzony własnoręcznie – aromatyczny, pachnący i pyszny. Podałam z prostą sałatką z pomidora, ogórków kiszonych i cebulką. W prostocie siła! :)

Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przecedzić.

Boczek wędzony pokroić w kosteczkę, cebule w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię lub rondel, włożyć pokrojony boczek i podsmażyć. Gdy wytopi się troszkę tłuszczu dodać pokrojoną cebulę i razem przesmażyć aż cebulka stanie się złota. Wlać odrobinę wody od gotowania makaronu i chwilę razem poddusić. Do boczku z cebulką dodać ugotowany makaron, wymieszać i razem chwilkę podgrzać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Podawać z ulubionymi warzywnymi dodatkami: u mnie prosta sałatka z pomidora, czerwonej cebulki i ogórków kiszonych, doprawiona solą i pieprzem, z dodatkiem kilka kropli oliwy z oliwek.

Smacznego!

Dodaj komentarz