Składniki:
- kaczka o wadze 2-2,5 kg
- sól, pieprz, majeranek, papryka mielona, płatki chili
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki tłuszczu wypieczonego z kaczki
- sok z połowy cytryny
- płatki chili
- ziemniaki
- 2 jabłka
- tymianek
Przygotowanie:
Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, piersią do dołu. Wstawić na 24 h do lodówki, aby kaczka skruszała.
Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec dalej kolejne 1,5 – 2 godziny (w zależności od wagi kaczki) aż kaczka będzie miękka (czas całościowy włącznie z pierwszymi 20 minutami na początku powinien wynosić 1 h pieczenia na 1 kg kaczki). Cały czas piec w naczyniu z pokrywą.
W międzyczasie ugotować ziemniaki. Swoje ziemniaki przygotowałam na parze. Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i naciąć niczym wachlarz.
W miseczce wymieszać składniki glazury. Na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną matą teflonową lub papierem do pieczenia przełożyć delikatnie kaczkę piersią do dołu, obok kaczki ułożyć połówki jabłek i ziemniaki. Kaczkę, ziemniaki i połówki jabłek posmarować przygotowaną glazurą, np. za pomocą pędzelka. Ziemniaki i jabłka oprószyć delikatnie tymiankiem. Blachę wstawić z powrotem do piekarnika z funkcją grzania górnej grzałki, zwiększyć temperaturę do 200oC lub nawet 220oC i piec 20 min aż skórka będzie wypieczona. Po tym czasie kaczkę delikatnie obrócić i piec kolejne 10-15 min, aż skórka na piersi będzie wypieczona a ziemniaki i jabłka również zarumienione.